Eveniment editorial-artistic de senzație, la Cetatea Orașului Ardud, în plină pandemie!

După o lungă pauză în care publicul iubitor de cultură a fost lipsit de astfel de evenimente, după luni întregi de pandemie și restricții, Cetatea Orașului Ardud și-a redeschis porțile pentru a găzdui în mod exemplar prima manifestare culturală de amploare din acest an, din tot județul Satu Mare. Felician Pop și Adrian Lupescu au lansat în decorul magic oferit cu generozitate de Cetatea Ardud, volumul ”Spovedaniile celor ferecați”. O nouă carte care va deveni o emblemă pentru literatura fantastică, inspirată din legendele pentru care Ardudul este atât de cunoscut.

”Spovedaniile celor ferecați”, apărută la Editura Limes, este o carte strâns legată de una din cele mai cunoscute legende ale Ardudului: Blestemul prințesei Vilma, copilul nelegitim al principelui Francisc Rákoczi al Ii-lea al Transilvaniei. În cea mai mare parte, ardudenii cred și duc mai departe aceste povești captivante ale trecutului, care conferă unicitate și mister orașului. Renumele Ardudului de oraș turistic s-a clădit în primul rând în jurul acestor legende, transmise din generație în generație și promovate cu mândrie locală, cu fiecare ocazie. 

Numeroși localnici din Ardud susțin că în noaptea de Sânziene (23 iunie) sau Ajunul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, spiritul nobilei blestemate de tatăl ei pentru trădare se arată în Cetate, la miezul nopții, în cazul în care pe cer este lună. Ea apare pentru a-și găsi în sfârșit scăparea de blestem. Localnicii glumesc susținând că, de la 1711 și până în zilele noastre, prințesa ar fi avut timp suficient să-și coase rochia de mireasă, și acum ar fi liberă să-și găsească ”ursitul”, ca o avertizare la adresa băieților necăsătoriți… De fapt, cine n-ar fi fericit să ia de soție o prințesă?! Chiar și revenită din lumea de ”dincolo”. Dacă e să credem, măcar puțin, legenda cea mai dragă ardudenilor…

Lansarea a fost organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Primăria Orașului Ardud și Consiliul Județean Satu Mare. Au participat primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, directorul Cancelariei Prefectului Județului Satu Mare, Adrian Cozma, directorul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo, care a fost și moderator. Marți noaptea, Curtea Cetății a fost plină de ardudeni alături de numeroși sătmăreni apropiați Ardudului și celor doi scriitori, veniți să asiste la un spectacol literar și artistic unic. 

Cei doi oameni ai scrisului, Felician Pop și Adrian Lupescu au ținut ca prin cartea lor, legendele pentru care Ardudul a devenit celebru, să fie acum și mai vii. Cartea va fi ”sorbită” de cei care o vor citi. Este o carte inedită care a beneficiat de o lansare inedită, într-un loc pe măsura fanteziei. Cititorii vor afla lucruri nespuse și neștiute până acum. Ca o coincidență, lansarea cărții a coincis cu împlinirea a 20 de ani de la moartea călugărului Mihai Neamțu.

Au luat cuvântul Ovidiu Duma, Adrian Cozma, prof. Simina Pop, realizatoare emisiuni tv. Programul artistic a fost unul pe cinste și variat. Petrică Mureșan a avut momentul său care i-a impresionat pe cei prezenți. Autorii, Felician Pop și Adrian Lupescu au interpretat mai multe cântece folk inspirate de personajele cărții. Cunoscuți iubitori ai sportului ecvestru, Adrian Cozma și Robert Laszlo au prezentat o demonstrație de măiestrie. ”Cavalerii Cetății Ardud” – trupa de Lăncieri și Arcașe ale Cetății, coordonați de secretarul orașului Ardud, Cristian Micle, au oferit un spectacol de senzație cu foc.

Chiar și pe timp de pandemie, cultura, literatura, muzica și arta rezistă, continuă să trăiască și să-și ceară drepturile cuvenite. Dovada a fost ieri la Ardud, apreciată și aplaudată, după atâta vreme în care am fost lipsiți de toate acestea. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 iunie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.