Fanatism dus la extrem: Un tânăr maramureșean riscă să moară pentru că familia sa refuză transfuzia de sânge

Tânărul de 26 de ani, rănit grav în accidentul rutier produs luni la intrare în localitatea Recea, Maramureş a fost operat, însă familia refuză în continuare transfuzia de sânge din motive religioase. Medicii ridică din umeri neputincioşi şi spun că nu-i pot obliga. ” Ei refuză! Este problema lor! Noi putem să îi sfătuim, dar nefiind un tratament obligatoriu nu poţi să îl faci împotriva voinţei bolnavului”.

accident___recea___mai_2013___1_69425400Tânărul de 26 de ani, rănit grav în accidentul rutier produs luni la intrare în localitatea Recea a fost operat, însă familia refuză în continuare transfuzia de sânge din motive religioase. Medicii ridică din umeri neputincioşi şi spun că nu-i pot obliga, scrie actualmm.ro. Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare, Vasile Pop, a explicat in detaliu ce inseamna acest lucru. “Spitalul nu prea poate face multe in sensul asta pentru ca tratamentul nu este obligatoriu. Luni, 28 mai, am primit un tanar de aproximativ 25 ani, victima unui accident de circulatie cu un politraumatism, traumatism cranio-facial, fractura femur, fractura glezna, deschise, prin care a pierdut sange si anemie acuta.

Noi putem sa suplinim pierderea de sange, dar, cu ceea ce avem noi nu putem suplini transportatorul de oxigen. Asta este important. Deci sangele ale hematii. Hematia este cea care transporta oxigenul de la plaman spre organe, cord si organe. Degeaba ii administram ser fiziologic, ser glucozat, dextran si alte produse pentru ca nu aduce acel transportator. Deci umplem doar patul vascular, nu este tratamentul fizio-patologic cel mai bun in sensul ca nu poti sa ii dai nici concentrate de eritrocite, nu poti sa ii dai nici masa plasmocitara pentru ca sunt produse umane. Si ei refuza acest tip de tratament. Ei refuza! Este problema lor! Noi putem sa ii sfatuim, putem sa le dam sfatul care tine de noi, dar nefiind un tratament obligatoriu nu poti sa il faci impotriva vointei bolnavului”, a precizat acesta. Vasile Pop a mai spus că viata unui om se poate pierde in cateva minute din cauza unei hemoragii masive. “Facem ce ne permite legea”, a precizat directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.

Actualmm.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 29, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.