Absolvenții acestei promoții pot primi indemnizația de șomaj, dacă se înregistrează la A.J.O.F.M.

Potrivit A.J.O.F.M. Satu Mare, absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minim 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj în cuantum de 250 lei/lună, pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, în termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr.76 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu au promovat examenul de Bacalaureat, termenul pentru înscrierea la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă este de 60 de zile de la încheierea cursurilor claselor terminale din învățământul liceal.

Elevii care nu au situația școlară incheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învătământ.

În cazul absolvenților de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agențiile de ocupare începe de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licență, dacă persoana promovează examenul de licență în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor.

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidențele agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ca persoane în căutarea unui loc de muncă, sunt:

Carte de identitate;
Acte de studii/Adeverință eliberată de la secretariatul instituției școlare care atestă absolvirea;
Declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 7, 2020. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.