Expoziția ”Cornul Abundenței” se va deschide pentru publicul din Carei în 11 iulie 

Evenimentul s-a realizat prin colaborarea Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, care a pus la dispoziția Muzeului Județean Satu Mare cele mai spectaculoase piese de vestimentație și podoabă din colecția medievală și premodernă. Evenimentul este sprijinit de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Carei, Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural Grof Karolyi.

Momentele muzicale aparțin Formației de muzică veche Carmina Renascentia. Vernisajul va avea loc în aer liber, în Parcul dendrologic din Carei, la intrarea în Castel. Accesul publicului este gratuit cu respectarea regulile impuse pentru diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19: mască obligatorie, termometrizare în zona de spectacol. În caz de ploaie momentul muzical se anulează. Intrarea în sălile de expoziție va fi permisă treptat cu număr redus de vizitatori. La intrarea în incinta sălilor de expoziție, purtarea măștilor și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii.

Evenimentul pe care-l propunem stă sub semnul luxului și al abundenţei, reunind cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie și podoabă din colecţia premodernă a muzeului. În călătoria noastră prin tainele modei, am ales să spunem povestea obiectelor care reflectă strălucirea lumii nobiliare din Transilvania secolelor XVII-XIX, și nu pe cea a marilor personalităţi care le-au purtat.

Spre deosebire de alte obiecte care aparţin culturii vizuale, veșmintele și podoabele sunt o categorie aparte, care prin natura lor ne apropie mai mult de om ca individ, și fac mai ușoară conexiunea între privat și social. Moda este și a fost un mijloc de diferenţiere, o oglindă a contrastelor sociale și culturale, dar și o marcă a identităţii. Luxul în general, și cel vestimentar în particular, era apanajul oamenilor bogaţi. Atunci, ca și acum, luxul însemna calitatea execuţiei, unicitate, personalizarea obiectului în funcţie de nevoile și dorinţele comanditarului, iar exigenţele statutului social se aplicau și dincolo de graniţele modei, spre obiectele cu caracter funcţional.

Nobilimea transilvăneană nu era mai puţin pretenţioasă decât cea europeană. Aristocraţii preferau cele mai spectaculoase materiale: brocarturi, mătăsuri, broderii, fildeșul, sideful, aurul, pietrele preţioase, cu cele mai ingenioase lucrături și erau dispuși să cheltuiască mici averi pentru a-și satisface vanitatea. Cu toate că am expus aproape două sute de obiecte, vă îndemnăm să priviţi cu multă atenţie fiecare piesă; în acest caz detaliile de execuţie, asocierea esenţelor nobile și armonia cromatică sunt cele care fac diferenţa.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 iulie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.