Membrii Cenaclului literar ”Afirmarea” și-au dat întâlnire în aer liber, pe malul Someșului

Dat fiind faptul că ședința cenaclului ”Afirmarea” nu a putut avea loc în interior, membrii cenaclului au hotărât să își dea întâlnire pe malul Someșului. Au fost prezenți: Ioan Anițaș, președintele cenaclului, Alexandru Zotta, George Vulturescu, Gheorghe Cormoș, Ioan Tipu Sălăjanu, Claudiu Govor, Georgeta Govor, Vasile Conioși Mesteșan, Cornel Burcea,  Carol C. Koka, Maria Letai, Andrei Sălăjan și Anca Glodean.

Pentru început, Vasile Conioși Mesteșanu și-a prezentat ultimul volum de haiku-uri, intitulat ”Frunze de dafin”, ce a apărut la Editura Pim din Iași. Vasile Conioși Mesteșanu s-a născut la 18 iunie 1973 la Satu Mare. Scrie haiku din anul 2010, participă constant la concursurile tematice de haiku, senryu, și uneori și de renga. Din 2011 începe să participe și la concursurile de Haiku la fotografie, colaborarea cu fotografii și haijinii din țară concretizându-se în evidențieri, expoziții și calendare tematice. Amintim câteva colective de foto-haiku: Orașul, martie, 2012, București, octombrie 2013, București, Declic în silabe, 2014, Bacău, Declic în silabe 2015, Bacău și Expoziția colectivă de fotografie România, București, 2014. Cartea se bucură de un consistent Cuvânt înainte de Corneliu Traian Atanasiu.

Fiecare cenaclist a citit ce a dorit. Vasile Conioși Mesteșanu a dat citire unor haiku-uri din cartea recent apărută. ”Noaptea-Nvierii- /toate lumânările/duc spre casă. Zori de cireșar-/tălăngile vacilor/ scuturând roua. Ploaie de toamnă-/se înalță buruieni/din cuibul berzei”. Cartea se încheie cu câteva comentarii de Petru Ioan Gârda, Ildiko Juverdeanu, Cezar-Florin Ciobîcă și Dan Norea. Haiku-urile citite au fost comentate favorabil de poetul George Vulturescu. A urmat să citească o poezie Anca Glodan, cea care în februarie a primit aprecieri dintre cele mai calde, pentru participarea și citirea versurilor la cenaclu. Maria Letai a dat citire unui poem care a apărut și în revista ”Eroii Neamului”: ”Mai sunt încă eroi”. ”Pe harta omenirii un intrus s-a ivit/ Un virus agresiv denumit Covid/ S-a cuibărit în mase, atacând în forță/ Ducând la urgii, mistuind ca o torță.”

La fel de bine au fost primite și poemele citite de Gheorghe Cormoș, Andrei Sălăjanu, epigramele cu mult gust citite de Cornel Burcea sau Ioan Tipu Sălăjanu, Ioan Anițaș sau poemul citit de George Vulturescu, despre hrănirea porumbeilor. Carol C. Koka a dat citire unui frumos poem închinat poetului Ion Bala. ”Ai făcut mereu o disecție magică/ A cuvintelor rare din inimi/ Răsărite în mentalul interior/ A faptelor transpuse în slove./ Ai cântat ca nimeni altul/ Frumoasele consoane eleusine/ Pe plajele vocalelor înflorite…” 

Concluziile au fost trase de către dr. Alexandru Zotta, care ca de obicei, a caracterizat fiecare poet în parte și creația sa. Partea artistică a fost realizată de Georgeta Govor, care a interpretat cum numai ea știe ”Diona” de către Maria Butaciu.

Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 17 iulie 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.