La Ardud au fost sărbătoriți 173 de ani de la căsătoria lui Petőfi Sándor cu Szendrey Júlia

În ciuda pandemiei, după slujba religioasă din ziua de duminică, 6 septembrie, la grupul statuar al lui Petőfi Sándor și iubitei sale soții Szendrey Júlia, opera artistului plastic Deák Árpád din centrul orașului Ardud, s-a adunat un public numeros pentru a sărbători 173 de ani de la încheierea căsătoriei dintre poetul maghiar și ardudeanca Szendrey Júlia. Organizatori au fost Organizația UDMR Ardud împreună cu Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare.

Au fost prezenți atât locuitori din Ardud, cât și localnici iubitori ai literaturii, din Ghirișa, Beltiug, Viile Satu Mare, Cidreag și Porumbești, senatorul Turós Lóránd. Robert Laszlo, Felician Pop, primarul din Viile Satu Mare, Szücs Szabolcs, primarul Ardudului, Ovidiu Duma, viceprimarul Nuszer Gyorgy, consilieri locali din Ardud.

Aniversarea căsătoriei lui Petőfi Sándor cu Szendrey Júlia a avut loc pentru prima dată acum 23 ani. Odată cu trecerea anilor, astfel de manifestări au devenit o tradiție neîntreruptă la Ardud, în organizarea Cercului ”Erdődi Petőfi”. Principalul scop al cercului este de a duce mai departe cultul poetului. 

În turnul Cetății Ardud există un spațiu și o expoziție dedicată celor doi, cu exponate care evocă evenimente și fapte legate de istoria Sătmarului. Inclusiv certificatul lor de căsătorie, descoperit în arhive de referentul cultural al Casei de Cultură ”Dr. Augutin Mircea” Ardud, scriitorul Ștefan Berci, care i-a uimit și încântat pe cei din conducerea UDMR și nu numai.

După rugăciunea și binecuvântarea celor doi preoți prezenți, primarul Ovidiu Duma a adresat un cuvânt de salut celor veniți la manifestare. A urmat Muzsnay Árpád, prim-consilier al Asociaţiei Culturale Maghiare din Transilvania (EMKE) care i-a salutat de asemenea pe cei prezenți. A subliniat rolul important al Ardudului, prin faptul că aici a avut loc încheierea legământului dintre cei doi ce a influențat viața poetului și evoluția sa artistică ce a urmat. 


Sărbătoarea s-a încheiat cu frumoasa recitare a elevei Bányai Zsófia. 

Povestea minunată a iubirii dintre Petőfi Sándor și Szendrey Júlia, precum și încercările prin care au trecut cei doi, aici:

Petőfi Sándor și Szendrey Júlia – Cea mai frumoasă poveste de iubire din Cetatea Ardud

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 12 septembrie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.