Numărul 3 pe acest an, al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”

În condiții grafice excelente a apărut nr.3 al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”. Putem citi ,,Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor (XLIII). Col. (r) Voicu Șichet trece în revistă evenimentele mai importante care s-au petrecut de la numărul precedent. El relatează cum academicianul Ioan Aurel Pop l-a informat despre primirea revistei, și i-a urat noi realizări în activitatea pe care o desfășoară. Ziua de 16 august 2020 a fost o zi importantă pentru credincioșii Catedralei Ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului”. Preotul dr. Cristian Boloș publică despre sfințirea catedralei care s-a reînnoit, un locaș emblematic pentru județul nostru.

Conf. universitar dr. preot Constantin – Valer Necula scrie despre ,,Nevoia de a scrie Istorie”. Conferențiar univ. dr. Florin Bichir de la Universitatea de Apărare Carol I scrie ca să nu uităm, ,,Basarabia a fost totdeauna a noastră”, un interogatoriu al col. Mircea Elefterescu, șeful Cabinetului Militar al Mareșalului Antonescu.

Din pana dr. Daniela Bălu s-a născut un interesant articol, ,,Dictatul de la Viena și destructurarea bisericii românești sătmărene, ani triști pentru toți românii din județul Satu Mare”. Și tot despre anul de tristă amintire 1940 scriu doi istorici sătmăreni, dr. Viorel Câmpean și prof. dr. Ovidiu T. Pop, cu referire la câteva scrisori din august 1940. Și tot dr. Viorel Câmpean publică un frumos articol la împinirea a 100 de ani de la nașterea ofițerului Armatei Regale Române, Sabin F. Mare, fiu al satului Potău.

Binecunoscut nouă sătmărenilor ne este col. (rtg) dr. Constantin Moșincat, care publică prima parte a articolului ,,80 de ani de lacrimi și durere)”. Ing. Andrei Gorșcovoz aduce în actualitate anii triști 1940-1945 în Medieșu Aurit, anii de cruntă teroare horthystă.

Un alt articol al reputatului istoric dr. Viorel Câmpean care aduce în actualitate figura publicistului și poetului sătmărean Vasile Negreanu.

Mai putem citi ,,Cum am plecat de acasă…” de Vasile Negreanu, In Memoriam Procurorul Ioan Bâtea, recent decedat, președintele de onoare al Societății ,,Avram Iancu”. ,,Conștiința de a fi român”, este titlul articolului semnat de dr. ing. Luminița Cornelia Zugravu, iar ing. Angela Faina trece în revistă ,,Jertfele românilor de-a lungul veacurilor pentru păstrarea limbii române și apărarea pământului strămoșesc”.

Dr. Marta Cordea se ocupă cu o serie de considerații privind deputații români la prima Dietă cu reprezentare națională la Pesta (1848-1849). Dr. Viorel Ciubotă continuă să publice scrisori inedite de data aceasta scrisoarea dr. Alexandru Vaida Voevod. Prof. Ioan Nistor sub motto-ul: ,,Lângă bronzul eroilor, gândul răsună liber…”. Trece în revistă o serie de concluzii pe marginea apariției unor cărți de certă valoare.

Pr. Prof. Gheorghe – Radu Sălăgian publică prima parte a articolului ,,Ortodoxia în istoria și în societatea contemporană”. În ultimele pagini ale revistei mai putem citi ,,Săuca-800 de ani de atestare documentară”, de ing. dr. Gheorghe Pop, ,,Sfântul Apostol Andrei, părintele spiritual al Poporului Român” de Mircea Pîrlea; ”Muzicienii sătmăreni pe scenele naționale și internaționale”, de Emilia Beleanu: ,,Creație, educație, tradiție” sau ,,Dar din dar…”, de Prof. Cristina Gloria Oprișa.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 octombrie 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.