În județul Satu Mare, piețele agroalimentare vor funcționa în continuare, fără restricții

Având în vedere Hotărârea de Guvern nr. 935/05.11.2020 privind modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la HG nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în conformitate cu pct. 9 alin 2, la nivelul județului Satu Mare, activitatea piețelor agroalimentare se va desfășura în condiții normale, fără restricții deoarece acestea sunt organizate în zone publice deschise.

Măsurile de respectare a normelor de protecție sanitară, cum sunt obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară și distanțarea fizică, rămân valabile.

Deputatul UDMR de Satu Mare, Lorand Magyar, consideră că închiderea pieţelor reprezintă o greşeală, chiar dacă se face diferenţierea dintre spaţiile deschise şi închise, pentru că se loveşte în producători.

„Închiderea pieţelor agroalimentare este o greşeală, indiferent dacă se face o diferenţiere între cele aflate în spaţiile închise sau în cele deschise. Măsură impusă de guvern – referitor la închiderea pieţelor de tip hală – este greşită şi loveşte în micii producători agricoli, deja foarte afectaţi în acest an. UDMR consideră că această decizie nu va avea niciun efect în lupta pentru combaterea pandemiei, mai mult, îi duce la faliment pe aceşti producători”, a precizat deputatul.

Potrivit acestuia, se foloseşte în acelaşi timp o dublă măsură între producătorii locali şi supermarketuri.

„Observăm că se foloseşte dubla măsură între producătorii agricoli locali şi între supermarketurile care funcţionează tot în spaţii închise. Care este diferenţa între pieţele agroalimentare de tip hală, care se află în spaţii închise şi între supermarketurile unde se vând produse importate din alte ţări, care stau chiar luni întregi pe rafturi?”, se întreabă parlamentarul sătmărean.

Lorand Magyar a făcut un apel la Guvern să revină asupra deciziei de închidere a pieţelor agroalimentare, coroborată cu elaborarea de norme clare privind protecţia comercianţilor şi a cumpărătorilor.

”Pentru contracararea răspândirii virusului în aceste spaţii închise trebuie asigurată respectarea unor norme stabilite corect de executiv”, a argumentat deputatul UDMR.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 8, 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.