PNL Satu Mare: Guvernul a investit 35,4 miliarde lei, în primele 10 luni de mandat

Partidul Național Liberal Satu Mare face analiza primului an de guvernare, într-un comunicat remis de Biroul de presă al PNL Satu Mare: ”În 2019, când am preluat guvernarea, pentru 2020 ne așteptau deja 50 de miliarde de lei, bani împrumutați în trecut, care trebuiau plătiți și facturi neplătite de 30 de miliarde de lei. În primele două luni a trebuit să plătim acele facturi restante și a trebuit să construim bugetul pentru 2020.

Am construit bugetul cu obiectivul clar de a arăta o consolidare fiscală și o mai mare importanță a investițiilor. Este un alt angajament pe care l-am făcut după ce PNL preluat guvernarea, de a aloca mai multe resurse investițiilor și de a nu retrage aceste resurse și a le aloca către alte sectoare din economie.

În ciuda crizei economice, Guvernul liberal a alocat o sumă record pentru investiții – 35,4 de miliarde de lei.

Măsuri luate de Ministerul Finanțelor:

• Corectarea unor greșeli ale guvernului PSD prin ordonanța 1/2020. Au fost eliminate: supraaciza la carburant, ceea ce a însemnat imediat o reducere a costului prețului la pompă de care au beneficiat toți românii, impozitarea contractelor part-time, toate taxele introduse de ordonanța 114 care a distrus și în 2019 a aruncat sectorul industrial în recesiune.

• Pandemia COVID-19 a prins România cu zero stocuri de medicamente și materiale sanitare, după ce guvernul PSD a preferat să folosească banii în alte scopuri. Guvernul #PNL a pregătit rapid stocurile de rezervă și a alocat banii necesari pentru achiziția de echipamente și materiale necesare în regim de urgență.

• Prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020;

• Amânarea ratelor la credite pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni, care să nu depășească data de 31 decembrie 2020. De această măsură au beneficiat 321.000 de români.

• După eliminarea taxelor și în plină criză, Guvenul PNL a adus deja trei luni la rând – august, septembrie, octombrie 2020 – mai multe venituri la buget decât PSD în 2019. În septembrie 2020, la buget au intrat cu 7,6% mai mulți bani decât în septembrie 2019.

În perioada august-octombrie 2020, s-au colectat:

-venituri fiscale superioare:- venituri brute în sumă de 71,7 miliarde lei, cu 1,05 miliarde lei (101,5% indice nominal), mai mult decât în perioada similară din anul 2019;

-venituri nete în sumă de 69,2 miliarde lei, cu 0,72 miliarde lei (101,1% indice nominal), mai mult decât în perioada similară din anul 2019.

• IMM Invest este cel mai de succes program din ultimii 30 de ani de zile, deja sunt aproape 20.000 de firme care au beneficiat, plafonul de 15 miliarde de lei garanții a fost epuizat. Plafonul a fost ridicat la 20 de miliarde de lei și dacă va fi nevoie și mai sus.

• În primele 10 luni, prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul PNL a injectat suplimentar în economie 68 miliarde lei.

• 30 miliarde lei (2.9% din PIB), prin scheme de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor

• 38 miliarde lei (3.4% din PIB), pentru alte măsuri de sprijin, între care:

• 16,5 miliarde lei scutiri de taxe și impozite și amânarea plăților obligațiilor fiscale curente de care au beneficiat peste 350.000 contribuabili. Acești bani au rămas în economie.

• 7,2 miliarde lei – măsuri de sprijin pentru salvarea locurilor de muncă: plata șomajului tehnic pentru 1,4 milioane angajați în timpul stării de urgență și decontarea a 41,5% din salariu pentru cei reveniți la muncă după șomajul tehnic.

• 5,5 miliarde lei – rambursări de TVA. În 2020, au fost soluționate 71.186 cereri de rambursare TVA, cu 12.589 mai multe față de anul precedent. Guvernul PNL a plătit cu peste 3,1 miliarde lei rambursări TVA mai mult decât PSD în anul trecut.

• 8,6 miliarde lei în plus la cheltuieli cu investițiile în 10 luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Prin această decizie, Cheltuielile bugetare pentru investiții au totalizat 35,4 miliarde de lei.

Investiții publice:

• În primele zece luni, Guvernul PNL a realizat investiții 35,4 miliarde lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani.

• Cu 35,4 miliarde lei în zece luni, Guvernul PNL a investit considerabil mai mult decât a investit guvernul PSD în tot anul 2017 – 26,8 miliarde lei sau Guvernul din 2016 – 28,7 miliarde lei.

• În primele 10 luni, Guvernul PNL a investit cu 8,6 miliarde lei în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. O treime o reprezintă investițiile din fonduri nerambursabile, cea mai mare pondere din ultimii zece ani.

• România este singurul stat din UE care a înregistrat o creștere a volumului investițiilor publice în anul 2020, în plină criză sanitară și economică.

• Construcțiile inginerești realizate din fonduri publice au înregistrat în primele opt luni o creștere de 25,6%, cea mai ridicată din ultimii 12 ani.

• Salariu mediu net a crescut în august 2020 cu 231 lei, până la 3.275 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creștere cu 7,6% față de aceeași lună din 2019.

• Digitalizarea ANAF – eliminarea unor anomalii existente prin identificarea de la distanță în SPV(Spațiul Virtual Privat). În ceea ce privește relația cu Trezoreria, astăzi instituțiile publice și instituțiile private lucrează cu Trezoreria la distanță, persoanele juridice pot să acceseze platforma ghișeul.ro, și persoanele fizice pot să facă plata tuturor taxelor prin SPV și ghiseul.ro.

Cu privire la sistemul de sănătate:

PSD nu a construit niciun spital, n-au spart nici măcar un metru pătrat pentru fundație, dar o dau într-una cu spitalele.

După ce au jurat pe flipchart, în 2016, opt spitale regionale până în 2020, PSD spune acum că astea nu mai sunt bune, că mai bine se construiesc 800  de centre medicale comunitare. „Spitalele nu sunt principalele zone în care oamenii au nevoie de acces la servicii de sănătate”, anunță specialistul în sănătate al PSD, Alexandru Rafila.

Ultimii trei miniștri PSD pe Sănătate, Nicolae- Avem- De- Toate- Bănicioiu, Florian- Cine- Sunt- Eu- În- Viața- Mea- Bodog și Sorina- Șpagă- Pintea sunt, toți trei, condamnați penal, toți trei pesediști și practic ăia de pe urma cărora tragem noi acum cu pandemia și măsurile “populare” pe care le ia Orban ca să nu ajungem în spitalele construite de PSD.

Oricum, de la 8 spitale la 800 de centre regionale e o îmbunătățire. La Pesedeu se merge pe cifra 8, simbolul infinitului prostiei. 

Sper ca la centrele astea regionale meniul pacienților să fie micii la găletușă, altfel se duce dracu’ tradiția pesedistă și e păcat, că avem de toate. Numa spitale nu avem. Bine că sunt 800, totuși.

• După guvernarea PSD am găsit STOCURI ZERO! La sfârșitul lui 2019, rezerva Ministerului Sănătății nu cuprindea  medicamente, substanțe dezinfectante, echipamente de protecție a personalului și alte materiale necesare combaterii unei epidemii. 

• Guvernul PNL a luat măsuri pentru a schimba situația și a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei: 24 miliarde de lei au fost investiți pentru medicamente și echipamente sanitare și 9,8 miliarde de lei au fost plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID – 19.

• În secțiile de terapie intensivă există, în prezent, un număr de 3.065 de paturi, 2.252 ventilatoare mecanice și 2756 monitoare. La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI!.

• Capacitatea de testare a crescut de la sub 100 de teste/zi în luna martie a acestui an, la peste 40.000 de teste/zi în octombrie.

Au fost acordate Stimularea personalului medical – pentru lunile aprilie și mai 2020, a fost plătit stimulentul de risc de 162,6 milioane lei pentru 32.451 persoane (aprilie) și 32.610 persoane (mai).

Numărul medicilor a crescut cu 2.700 în ultimul an.

• Ministerul Sănătății a realizat demersurile necesare pentru achiziția unui număr de 2.970.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pentru sezonul 2020-2021.

Biroul de presă al PNL Satu Mare

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 11, 2020. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.