Ovidiu Duma: Cetatea Ardud: Renovare, reamenajare printr-un proiect unic în România

Cetatea Ardud, un spațiu încărcat de istorie și legendă, a fost construită în anul 1481 și este una dintre cele mai puternice fortificații medievale din Transilvania de Nord. După cum declară primarul orașului Ardud, și Candidat PNL Satu Mare la Senatul României, ing. Ovidiu Marius Duma, în anul 2012, în urma finanțării obținute prin programul REGIO, a fost renovată și reabilitată o parte a cetății. În ultimii ani au fost făcute eforturi susținute pentru a regenera trei zone de importanță turistică: zona Cetății, Parcul Cetății cu lacul aferent și parcul cu tematica ”Tabăra Micilor Cavaleri”.
Despre acest proiect grandios și unic în România, candidatul PNL Satu Mare la Senatul României, și primarul orașului Ardud, Ovidiu Marius Duma, declară că: ”Sunt bucuros să anunț că eforturile nostre nu au fost în zadar și în urma depunerii proiectului cu numele “Promovarea turismului istoric și cultural transfrontalier bazat pe moștenirea lui Pintea Viteazul” în parteneriat cu localitatea Velyatino, Ucraina, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră HUSKROUA ENI CBC 2014-2020, Orașul Ardud a fost declarat câștigător, obținând cel mai mare punctaj din sute de proiecte înscrise, ajungând astfel pe prima poziție în prioritățile programului de finanțare.
Principalul obiectiv al proiectului este creșterea potențialului turistic din zonă și promovarea istoriei transfrontaliere și a patrimoniului cultural ca valoare comună europeană prin investirea în conservarea, reamenajarea și renovarea siturilor istorice.
Lucrările din zona Cetății vor definitiva reabilitarea efectuată în 2012 și vor adăuga noi facilități pentru organizarea de evenimente publice: spațiu în aer liber pentru festivaluri, scări modulare din lemn, scenă modulară, teatru în aer liber cu 500 de locuri. Parcul Cetății va include un parc cu alei, mese, bănci, amenajări florale și arboricole. Lacul va fi curățat și amenajat cu ponton și ambarcațiuni mici. Zona va fi reconfigurată pentru activități medievale și tradiționale. (căsuțe din lemn, corturi, etc). Tabăra Micilor Cavaleri va fi o zonă dedicată evenimentelor educaționale, medievale pentru copii, dar și pentru divertisment și aventură prin construirea unor structuri specifice (turnuri, tunel între turnuri, panouri de cățărat, palisade, tir cu arcul, leagăne etc). 
Conceptul amenajării este unic în țară și va fi o zonă de agrement și petrecere a timpului liber într-o manieră inedită pentru vizitatori de toate vârstele, din județ și din țară. Bugetul total al proiectului este de 1.610.955 de euro”, spune ing. Ovidiu Marius Duma.
Și mai multe detalii, aici:  http://actualitateasm.ro/stiri/108594-proiect-grandios-si-ambitios-la-ardud-cetatea-medievala-ardud-traditie-si-identitate/
Sursa: Ovidiu Marius Duma, foto: arhiva actualitateasm.ro /Elena Ioana Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 2 decembrie 2020. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.