A apărut numărul 4, ultimul pe anul 2020 al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”

Acest număr al revistei, în chiar primul articol al ei, academicianul prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române ne prezintă Rezoluția de Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia și chestiunea autonomiei. ”Trebuie să încetăm cu o legendă păguboasă, aceea că Rezoluția de la Alba Iulia ar cuprinde în ea principiul autonomiei teritoriale sau de orice alt fel pentru vreo minoritate ori pentru vreun teritoriu și că statul român nu a recunoscut și aplicat un asemenea principiu. Această idee este o contrafacere, care nu duce la altceva decât la confuzie, neînțelegere, minciună și chiar tensiune etnică”, scrie Ioan Aurel Pop. 

Col.(r) Voicu Șichet se ocupă în continuare cu ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor” (XLIV). Din materialul publicat aflăm cu bucurie că de Ziua Armatei Române, 25 Octombrie 2020, ”homorodenii și-au luat inima în dinți și au inaugurat Crucea Pătimirii Noastre, obiectiv ce se constituie atât în monument al eroilor locali căzuți în cele două războaie mondiale, cât și aș celor deportați în perioada ocupației horthiste”. Despre ”Crucea Pătimirii Noastre” putem citi un amplu material la pagina 19-21, al cărui autor este ing. Ionel Costescu.

Conf. univ. dr. preot Constantin-Valer Necula, scrie despre ”Tată și fiică în misiunea filantropică a Bisericii Ortodoxe – Dimitrie Moldovan și fiica sa Ioana Bădilă”, iar preotul dr. Cristian Boloș, la rubrica ”Modele creștine de eroism” (XLI), scrie despre un eveniment deosebit de important: ”Întâmpinarea icoanei Sfântului Nectarie de la Egina la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, petrecut la 8 noiembrie 2020 la 100 de ani de la trecerea Sfântului la Domnul.

Dr. Viorel Câmpean, în acest număr al revistei, se ocupă cu ”Povestea unui om și soldat credincios: Florian Tătăran din Potău”, care poate fi un bun exemplu pentru tinerii de astăzi.

În continuare mai putem citi despre ”1 Decembrie, ieri și astăzi”, de ing. ec. Cristian Mareș, ”Istorie, EROI și ”eroi”… de dr. Daniela Bălu. Colonelul în retragere dr. Constantin Moșincat, publică a doua parte a materialului ”80 de ani de lacrimi și durere”, iar ing. Andrei Gorșcovoz despre ”Golgota ardeleană în Medieșul Aurit (1940-1945)” partea a doua, și tot despre aceeași perioadă scrie prof. Lucia Munteanu, ”În refugiu (1941-1945)”.

Un interesant și bine documentat material publică col.(r) Sorin-Iulian Floruț, ”Observații asupra structurii etnice și religioase a Ungariei dualiste pe baza recensământului unguresc din 1910. Prof. dr. Ovidiu T. Pop și dr. Viorel Câmpean scriu despre ”Buletinul Institutului Român din Sofia”. Este vorba despre organul de presă al liceului român din Sofia, condus din 1938 de Emil Turdeanu și Gavril Barbu.

Un îndemn la lectură pentru tânăra generație și iubitorii de istorie face col.(r) Voicu Șichet, care consemnează reeditarea volumului scris de Mihail Văgăonescu, în 1925 ”Viața în război. Însemnări zilnice de pe front 1916-1918”.

Mai putem citi despre: „Ortodoxia în istoria contemporană” II, de preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgianu; ”Lupta deputaților din Dieta de la Pesta (1848-1849)” pentru câștigarea dreptului de a se studia în limba română, de dr. Marta Cordea; ”Prea cuviosul părinte dr. Veniamin Micle, om al rugăciunii și un cărturar desăvârșit”, de dr. Viorel Ciubotă”; ”200 de ani de la nașterea lui George Maniu”, de dr. Viorel Câmpean; ”Eroinele României. Nesupusa Ana Vlad (1888-1955), ing. Dariana Groza; ”În memoriam. 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a canonicului Basiliu Rațiu din Noșlac (23 Dec. 1783 – 12 Dec. 1879, Blaj).

”710 ani de la urcarea pe tronul Țării Românești al lui Basarab I cel Mare, domn al Țării Românești (1310-1352), om politic și diplomat, comandant de oaste și strateg militar, ctitor de așezăminte”, de ing. Mircea Pîrlea. Prof. dr. Ioan Corneanu ne informează că la 30 decembrie se vor împlini 100 de ani de la nașterea lui Iosif Uglar, personalitate marcantă a Maramureșului și Sătmarului, care a rămas în istoria celor două județe ca un om de aleasă omenie, care a ținut cont, în întreaga lui activitate, de faptul că bunăstarea unei țări depinde în mare parte de calitățile și comportamentul cetățenilor săi. Daciana Roman, elevă la C.N. ”Mihai Eminescu” scrie despre ”Ideologia ca supremație divină”, iar dr. ing. Luminița Zugravu despre cum ”Secolul XX a fost sub dominația Americii, Secolul XXI este deja sub dominația Chinei”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 25, 2020. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Responses to A apărut numărul 4, ultimul pe anul 2020 al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.