Programul ROMACT va fi implementat la Tășnad în sprijinul comunității locale de romi

În data de 6 ianuarie 2021, primarul orașului Tășnad, dr. Adrian Farcău a semnat acordul pentru implementarea Programului ROMACT la Tășnad. În urma procesului de consultare și a schimbului de informații, orașul Tășnad se angajează să facă parte din Programul ROMACT.  Este o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliul Europei menită să ajute primarii și autoritățile locale să coopereze cu comunitățile de romi în vederea dezvoltării de politici și servicii publice pentru toată populația, inclusiv cea de etnie romă.

Foto: Sărbătoare în comunitatea de romi din Tășnad, 2019 (arhivă) 

Programul ROMACT urmărește ca autoritățile locale, în special oficialii aleși și funcționarii publici de rang superior, să răspundă mai prompt și cu mai multă responsablitate nevoilor comunităților marginalizate. ROMACT susține mecanismele și procesele bunei guvernări, în conformitate cu principiile Consiliului Europei privind buna guvernare la nivel local. Astfel, programul promovează cooperarea și parteneriatul între autoritățile locale și comunitățile de romi, pe baza unor strategii de lucru stabilite împreună de cele două părți.

ROMACT oferă administrațiilor locale metodele și instrumentele de lucru pentru a ajunge la comunitățile unde trăiesc cei mai vulnerabili cetățeni, o prioritate majoră a programului fiind întărirea capacității autorităților locale de a concepe și implementa planuri și proiecte de incluziune a romilor. De asemenea, ROMACT oferă expertiză pentru accesarea de proiecte din fondurile europene și naționale, precum și sprijin în întărirea echipelor din cadrul primăriilor, prin traininguri specializate.

Programul ROMACT urmărește îmbunătățirea capacității autorităților locale de a dezvolta și implementa politici și servicii publice care să se adreseze comunităților marginalizate, inclusiv celor de etnie romă.

Luând în considerare Principiile Fundamentale Comune privind Incluziunea Romilor, ROMACT este guvernat de nevoia de a asigura:

• promovarea unei abordări care respectă drepturile omului, incluzând principiile egalității și anti-discriminării;
• o abordare integrată a nevoilor specific locale cu soluții ce urmează a găsite la nivel local;
• includerea necesităților specifice ale populației rome dezavantajate în toate politicile publice;
• o bună guvernare și procese de luare a deciziilor transparente;
• participarea cetățenilor și responsabilizarea acestora;
• abordarea bazată pe experiente și transferul de bune practici;
• promovarea egalității de gen și abordarea integrată a problemelor legate de gen;
• o folosire mai bună a fondurilor europene etc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 ianuarie 2021. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.