De Sfântul Ioan Botezătorul, Mănăstirea Scărişoara Nouă și-a sărbătorit Hramul mic

Joi, 7 ianuarie 2021, de praznicul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, cea mai de vest mănăstire din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, şi, poate, cea mai vestică din ţară, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica cea mare a Mănăstirii, aflată în fază de pictură. A fost păstrat obiceiul întâmpinării tulnicăreselor, prin originea credincioşilor din această localitate din zona Scărişoara din Munţii Apuseni. Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Spiridon Belei, stareţul sfântului locaş de închinare, Arhim. Ghelasie Maxim, consilier onorific pentru probleme silvice al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, preoţi invitaţi, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Între credincioşii prezenţi s-au aflat Radu Bud, prefectul judeţului Satu Mare, Cosmin Vasile Varga, primarul comunei Pişcolţ, de care aparţine localitatea Scărişoara Nouă, Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Eparhială şi Adunarea Naţională Bisericească, persoane din administraţia judeţeană şi comunală, deputatul Adrian Cozma și mulți alții. 

Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Iustin, în care a vorbit despre praznicul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi despre Sfântul Ioan Botezătorul, „cel mai mare om născut din femeie”, despre viaţa petrecută de el în pustie, unde s-a hrănit cu lăcuste şi miere sălbatică, îmbrăcat în haine aspre din păr de cămilă, care, când avea în jur de 30 de ani, vârsta care permitea la iudei să iasă şi să vorbeasacă mulţimii, a ieşit, chemat de Domnul, la propovăduire şi la botez cu apă, pentru pocăinţă, iar „după ce a botezat tot poporul, L-a Botezat şi pe Iisus Mîntuitorul, pe Care L-a arătat mulţimilor”.

„Ioan n-a căutat la faţa oamenilor, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, şi poporul îl urma şi se întreba: nu cumva acesta este Mesia pe care îl aşteptăm? Hristos? Şi aici este mare Ioan Botezătorul: că deşi poporul privea cu multă speranţă spre el şi se întreba, iar el a auzit, că avea ucenici, şi ucenicii îi spuneau, şi nu a primit această provocare, ci a răspuns pe loc: Nu sunt eu Hristos. Eu sunt trimis de Dumnezeu înaintea Lui ca să pregătesc poporul.Eu vă botez cu apă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine şi a fost înaintea mea (adică recunoaşte veşnicia lui Dumnezeu). Ioan Botezătorul a fost doar om, unul minunat, trimisul lui Dumnezeu, cu un rol special, cu un rol de înger, de reformator, de pregătire, înaintemergătorul Domnului în toate: şi în naştere, şi în predică şi în martiriu, dar om, născut după legile firii. Iisus Hristos a fost Dumnezeu, Născut de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Şi Ioan Botezătorul zice: nu sunt eu. Aici se vede măreţia lui şi sfinţenie vieţii lui, corectitudinea şi cum şi-a înţeles el misiunea… Acesta este Ioan al Pustiei, cel mai mare Prooroc, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, unic, care L-a arătat lumii pe Hristos şi I-a zis expresia: iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii. Acesta este Cel despre Care mi s-a spus şi am văzut Duhul pogorându-se şi am crezut că Acesta este Fiul lui Dumnezeu”, a spus în încheierea cuvântului de învăţătură Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a amintit că în 2021, mai încolo, se împlinesc 30 de ani de când a luat fiinţă acest sfânt locaş, la care, cu voia lui Dumnezeu, a fost stareţ mai bine de 10 ani şi aici a fost hirotonit întru Arhiereu, în 2018, într-un loc de la marginea Episcopiei şi a ţării, la care au luat parte peste 18.000 de persoane, fapt pentru care i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care a făcut această propunere, sub inspiraţie dumnezeiască, de a fi ales acest loc pentru chemarea la Arhierie şi hirotonire întru Arhiereu, cu numele de Sătmăreanul. Sunt amintiri şi lucruri care nu pot fi uitate niciodată, iar mulţumirile nu cuprind totul, dar rămân consemnările istorice.  În acest context, cei doi Arhierei au primit din partea stareţului Arhim. Spiridon Belei câte o bederniţă cu icoana Deisis şi câte un coş cu flori.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 ianuarie 2021. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.