Cetatea Ardud i-a inspirat și anul acesta pe participanții la Tabăra de creație artistică

Primăria Ardud în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București a organizat joi, 29 iulie la Cetatea Ardud vernisajul expoziției Taberei de creație artistică Ardud 2021 – ediția a III-a. Acest proiect a fost posibil datorită invitației lansate de Primăria orașului Ardud, reprezentată de domnul primar, inginer Duma Ovidiu Marius. Coordonatorul artistic al acestui proiect a fost doamna conferențiar universitar doctor Daniela Frumușeanu (Universitatea Națională de Arte București).

Publicul vizitator a putut admira și recunoaște în lucrările prezente pe simeze, fragmente de peisaj, obiective turistice specifice zonei, costum/obiect artistic vestimentar și studii realizate după obiecte etnografice prezente în Muzeul Cetății Ardud, pe care artiștii participanți le-au trecut prin filtrul sensibilității și gândirii lor.

Scopul acestui proiect a fost valorificarea artistică și redescoperirea patrimoniului cultural și natural al orașului Ardud. De asemenea, o altă țintă a acestui proiect este reprezentată de încercarea de a promova prin mijloace specifice, tradiția documentar-istorică a acestui teritoriu. Totodată, expoziția vizează mai ales generația tânără, încadrându-se prin modul de organizare și abordare în sfera educației non-formale, realizată prin mijloace artistice.

Protagoniștii acestui eveniment au fost următorii: Daniela Frumușeanu, Ovidiu Hațeganu, Georgeta Hlihor, Mihai Hlihor, Bianca Ionescu, Mara Malinovski, Alexandra Molocia, Alexandra Neacșu, Vasile Pop-Negreșteanu, Ana Domnica Hoble, Ioana Vîlcu. Expoziția va fi deschisă în perioada: 29 iulie – 29 august 2021. Materialele promoționale au fost procesate de Gabriela Oprița, Ioana Vîlcu, Molocia Alexandra.

”Am venit acum cinci ani aici într-o tabără internațională, condusă de Dorothea Fleiss, apoi am fost invitată de Primăria Orașului Ardud, de domnul primar Ovidiu Duma să organizez o tabără de creație. Fiecare tabără s-a finalizat cu o expoziție. Expoziția din acest an are un caracter mai special, pentru că am fost invitată să participăm cu expoziția de staeguri medievale. Este un proiect inițiat în 2014 la București și de atunci organizez cu echipa de studenți artiști și profesioniști din toată țara, expoziția de steaguri medievale, care la Ardud a fost prezentă la Simpozionul  de istorie ”În umbra secerii și a ciocanului”.

De astă dată ne aflăm la Cetatea Ardud, cu expoziția taberei de creație artistică în cadrul căreia avem și două steaguri medievale inspirate din istoria Ardudului: Sigiliul Ardudului, și cei doi dragoni cu coroană regală ce reprezintă si blazonul familiei Dragfi.

Aici am întâlnit oameni calzi, respectuoși, ospitalieri, ne simțim de fiecare dată foarte bine. Este impresionantă istoria Cetății. Mulțumim primarului Ovidiu Duma, domnilor Ștefan Berci, Emil Pomian și Daniel Dod și întregii echipe, pentru tot și pentru bunul mers al întregii activități”, ne-a declarat prof. confererențiar dr. Daniela Frumușeanu de la Universitatea Națională de Arte București, coordonator al acestui proiect.

Calde mulțumiri artișilor prezenți împreună cu doamna Daniela Frumușeanu. Mă bucur că doar în câteva zile au fost realizate lucrări minunate. A fost un moment de creație bun, câteva zile de muncă intensă. Festivalul medieval a fost și un motiv de inspirație, talent și pasiune. Este a treia tabără de creație, de asemenea ne dorim ca și anul viitor artiștii să-și facă timp și să revină la noi. Mulțumesc tuturor pentru ceea ce a realizat”, a declarat primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma.

Artiștii au primit felicitările din partea Primăriei, Consilului Local și Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” Ardud, alături de premii și diplome de participare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 30 iulie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.