Cel mai bătrân copac din lume are 5000-6000 de ani. La umbra sa încap 500 de persoane

Copacul cu cea mai mare circumferință din lume crește în mijlocul orașului Santa Maria del Tule din Mexic. Diametrul trunchiului său este de 14 metri iar circumferința de 42 metri. Pentru a cuprinde tot copacul este nevoie de 30 de oameni care să se țină de mână, iar sub umbra lui încap circa 500 de persoane. Înălțimea este de aproximativ 40 de metri, iar greutatea de 636 de tone. Tule înseamnă ”copac sacru”, uneori este numit și ”Arborele vieții”. Arborele aparține speciei Taxodium mucronatum, din genul Cupressaceae.

Acest copac acoperă cu umbra sa gigantică, cimitirul din Santa Maria del Tule. În anul 1803 copacul a fost cercetat de savantul german Humbold și care a apreciat că are vârsta de cinci sau șase mii de ani. Evaluarea acestuia a fost confirmată de mai mulți savanți. Humbold a săpat pe trunchiul copacului o inscripție care încă se poate citi – după cum era publicat în ziarul ”Românul” nr.92. din 29 aprilie/12 mai 1914.

La câte evenimente a fost martor acest copac? A fost martor al civilizației asiriene și egiptene, a exodului evreilor din Egipt sub conducerea lui Moise. El a trăit în timpul nașterii și morții lui Cristos. În vreme ce gloria elenistică și ceea romană se aprindea, scânteia și murea, bătrânul copac urma să reintinerească în fiecare primăvară în podoaba de verdeață. Apoi a venit epoca feudală, cea a Renașterii, revoluția franceză și Napoleon Bonaparte. Atâtea sute de milioane de oameni s-au născut și au murit de atunci! Și vom muri și noi, cei de acum, și atâtea generații care ne vor urma. Iar străvechiul copac din Santa Maria del Tule, va urma să umbrească, cu crengile și frunzele lui, cimitirul satului mexican.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 2 august 2021. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.