Asociația Civică Tempora: Invitaţie la Conferinţa „Eroi şi Martiri” susţinută de părintele Constantin Necula

Drept urmare, nu este un loc mai nimerit pentru a vorbi despre EROI şi MARTIRI decât în Biserica lui Hristos. Iar cel mai reprezentativ aşezământ creştin ortodox din Sătmar este Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, cu atât mai mult cu cât este o ctitorie a ARMATEI ROMÂNE eliberatoare a acestor ţinuturi în aprilie 1919. Fără acea campanie strălucită, poate că astăzi nu aveam atâtea biserici româneşti în Satu Mare! Ortodoxe cu siguranţă, iar cele greco-catolice, probabil, aparţineau de Episcopia de la Hajdudorog.

Şi pentru că o asemenea temă, pe care am dorit a o supune atenţiei comunităţii sătmărene în Catedrala Ortodoxă a Sătmarului, avea nevoie şi de o voce a unei personalităţi incontestabile a spiritualităţii şi culturii române, l-am invitat pe părintele conferenţiar universitar doctor CONSTANTIN-VALER NECULA, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, să ne vorbească despre martirii bisericii strămoşeşti şi eroii neamului românesc, înaintaşi ai noştri care şi-au dat viaţa pentru credinţa, demnitatea, libertatea, cultura, limba, obiceiurile şi tradiţiile poporului român.

Sigur, părintele Necula este o personalitate bine cunoscută de către sătmăreni, fie şi doar din cele două emisiuni ale televiziunii naţionale, Zi de zi cu părintele Necula (zilnic de la ora 19:35) şi Bucuria Credinţei (duminica dimineaţa, în cadrul emisiunii Universul Credinţei). Iar pentru că prezenţa domniei sale la Simpozionul ştiinţific organiazat de noi în 4 noiembrie 2019, la aniverarea a 10 ani de la apariţia primului număr al noii serii a revistei Eroii Neamului, s-a bucurat de succes şi un interes deosebit din partea sătmărenilor, ne-am gândit să încercăm să le oferim o astfel de bucurie în fiecare an. Dacă în 2020 acest lucru a fost imposibil, din cauza pandemiei de coronavirus, iată că în acest an am reuşit organizarea unui eveniment de excepţie, care sperăm să se bucure de aceleaşi aprecieri, astfel încât să ne dea încredere că vom putea continua şi în anii următori, făcând din prezenţa anuală a părintelui Necula la Satu Mare o adevărată tradiţie. Doamne ajută!

Însă, pentru astfel de evenimente este nevoie şi de resurse, în principal financiare şi logistice. Pentru prima categorie suntem datori a mulţumi, cu prioritate, Consiliului Judeţean Satu Mare pentru aprobarea spre finanţare a proiectului nostru (care are ca obiective editarea revistei Eroii Neamului şi a unui volum despre Cimitirul eroilor din Satu Mare, precum şi organizarea Conferinţei „Eroi şi Martiri”) în conformitate cu Legea 350/2005, Domeniul Cultură, precum şi donatorilor şi sponsorilor care ne-au stat alături.

Pentru sprijinul logistic trebuie să mulţumim, în primul rând preoţilor şi Consiliului parohial de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, care au fost de acord cu organizarea evenimentului în acest deosebit Lăcaş al Domnului, precum şi PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, care ne-a dat binecuvântarea arhierească.

În speranţa că prin acest eveniment vom aduce sătmărenilor, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, bucurie şi un licăr de speranţă într-un viitor mai bun, vă invităm să participaţi la Conferinţa „Eroi şi Martiri”. 

De asemenea, în data de 18 august 2021, de la ora 17:00, părintele Necula va susţine o conferinţă şi la Carei, la invitaţia Protopopiatului Ortodox Român Carei, pe tema: „Maica Domnului, apărătoarea Ortodoxiei”. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 august 2021. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.