Proiectul ”Gesturi simple îndeplinesc vise mari”, cu copiii Centrului ”Floare de Colț”

Proiectul ”GESTURI SIMPLE ÎNDEPLINESC VISE MARI” inițiat de către Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității a continuat prin organizarea, în luna august, a unui eveniment, în complexul Aquastar Satu Mare, beneficiari fiind minorii din cadrul Centrului ,,Floare de Colț” Halmeu.

Proiectul, desfășurat cu o periodicitate lunară, vizează  prevenirea  delincvenței juvenile și susținerea cu materiale a tinerilor din instituțiile de ocrotire a minorilor aflate în subordinea DGASPC Satu Mare. Ca parteneri în demersurile realizate în cadrul proiectului menționăm Centrul Antidrog Satu Mare și  instituțiile membre în Comisia Județeană  de Prevenire, respectiv Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare.

Pentru că elevii din ciclul primar și gimnazial ai instituției de ocrotire din Halmeu erau în vacanță, polițiștii împreună cu reprezentanții Centrului Antidrog Satu Mare s-au gândit să le facă acestora o surpriză, îmbinând utilul cu plăcutul, informarea preventivă cu socializarea și relaxarea. Astfel, datorită bunăvoinței polițiștilor din cadrul IPA Satu Mare, dar și echipei manageriale AQUASTAR Satu Mare-oameni sufletiști și binevoitori, tinerii s-au putut bucura de beneficiile complexului (bazine cu apă termală, bazine olimpice, tobogane, terenuri de sport, etc,), participând într-un cadru nonformal la sesiunea informativ- preventivă susținută de către polițistul din structura prevenire și specialiștii prevenire antidrog.

Ne-am jucat jocuri de socializare, menite a ne familiariza unii cu ceilalți și a ne identifica calitățile, aptitudinile, valorile morale în care noi credem, reușind să legăm adevărate prietenii. Am interpretat diferite roluri care ne-au ajutat să distingem realitatea de fantezie, binele de rău, legalitatea față de infracționalitate, consumul ocazional față de dependență, încercând să surprindem rolul nostru principal, responsabilitatea noastră în a face cele mai sănătoase alegeri, pe care să ni le asumăm cu convingere.

Am dezbătut, pornind de la exemple concrete de conduită în comunitate, rolul regulilor în viața noastră, atingând astfel domeniul legislației care reglementează delincvența juvenilă. Iar apoi, la o felie de pizza și un pahar de suc, fiecare ne-a împărtășit din experiența lui de viață, situațiile problematice prin care a trecut, rezolvarea găsită și suportul anumitor persoane în contextele respective, ocazie cu care s-au adus în prim plan instituțiile care pot oferi sprijin, suport, consiliere în abordarea cu succes a diferitelor incidente din sfera delincvenței juvenile.

Evenimentul organizat a fost apreciat în unanimitate de către participanți, fie ei tineri sau adulți (gazde, specialiști prevenire, însoțitori) ca fiind unul interactiv, cu o valoare formativ-informativă deosebită, care și-a lăsat amprenta asupra tinerilor, constituind o amintire frumoasă, dar și instructivă.

Bucuria și satisfacția pe care o avem lucrând cu asemenea tineri valoroși, dar aflați în situații de risc, de cele mai multe ori vulnerabili în fața vieții de elev, de coleg, de membru al unei comunități ne dă puterea de a merge mai departe și de a afirma cu tărie că, într-adevăr, ,,GESTURILE SIMPLE ÎNDEPLINESC VISE MARI”!

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 1 septembrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.