În comunele Căuaș și Terebești a continuat Proiectul ”Comemorarea Eroilor Neamului”

În cursul zilei de 8 septembrie 2021, în cadrul Proiectul „Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat de către conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații au avut loc evenimente în 5 locații din două UAT-uri.

Activitățile s-au derulat sub patronajul Instituției Prefectului Județului Satu Mare și cu participarea reprezentanților autorităților locale din Căuaș și Terebești, Consiliului Județean, Muzeului Județean, Direcției Județene pentru Cultură, unităților din sistemul de apărare națională, ordine publică, siguranță națională și din Ministerul de Justiție, asociațiilor civico patriotice Unirea 2009 Carei, Astra Carei, Uniți pentru Satu Mare, ai cultelor religioase ortodox și greco catolic și ai Asociațiilor de rezerviști militari din MAI, MapN și SRI.

În comuna Căuaș, evenimentele au avut loc la mormântul comun de război a 13 eroi români, situat la marginea șoselei, lângă Biserica Reformată din localitatea GHENCI și la mormântul comun de război a 12 eroi români, situat în cimitirul din localitatea CĂUAȘ.

Col.(r) ing. Ștefan Coșarca a reamintit Obiectivele proiectului, definite în anul 2020:

-Conservarea mormintelor de război și asigurarea funcționării unui mecanism care să determine lucrări de întreținere periodice la mormintele de război și în zonele de protecție precum și atunci când sunt identificate degradări și distrugeri ale acestora;

-Cultivarea în mentalul public, îndeosebi al tinerei generații, a datoriei civice și patriotice privind păstrarea memoriei înaintașilor noștri, cea a eroilor neamului ce și-au jerfit viața în slujba țării.

S-a precizat că, ineditul și valoarea acestui Proiect unic în țară, conform informațiilor noastre, constă în faptul că activitățile de comemorare au loc efectiv la locurile de înhumare ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale: la margine de drum, în cimitire, în țințirime, în păduri sau pe vârf de deal.

Primarul comunei Căuaș, domnul Marius Andrei Roka a rostit un cuvânt de salut participanților iar secretarul general al Instituției Prefectului Județeului Satu Mare, domnul Cosmin Dorle a transmis mesajul prefectului Altfatter Tamas dar și considerațiile proprii asupra proiectului. A urmat o scurtă alocuțiune a vicepreședintelui Consiliului Județean, domnul Valer Cristian Beșeni și un scurt discurs directorul Direcției pentru Cultură a județului Satu Mare, domnul Zamfir Danciu. Doamna muzeograf Mihaela Sălceanu, de la Muzeul Județean Satu Mare, a expus câteva date istorice privind contextul în care și-au pierdut viața ostașii români pe raza comunei Căuaș în octombrie 1944.

La final s-au depus coroane de flori, la ambele morminte, din partea Primăriei și Consiliului local Căuaș și a instituțiilor și organizațiilor prezente la eveniment.

În comuna Terebești, evenimentele au avut loc la: mormântul individual de război, situat în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea PIȘCARI; mormântul comun de război a 8 eroi români, situat în cimitirul din localitatea TEREBEȘTI și la mormântul comun de război a 5 eroi români, situat în cimitirul din localitatea GELU.

La mormântul eroului necunoscut din curtea bisericii din Pișcari, cuvântul de salut a fost rostit de primarul al comunei Terebești, doamna Mariana Avorniciții, după care au susținut scurte discursuri domnii Cosmin Dorle, Valer Cristian Beșeni și doamna Mihaela Sălceanu, ultima scoțând în evidență numele câtorva ostași ai Armatei Române care s-au evidențiat în luptele din zona Terebești desfășurate în octombrie 1944. De asemenea, s-au depus coroane de flori din partea autorităților locale și a invitaților la toate cele 3 morminte din comună. Este demn de remarcat faptul că a fost prezent un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Terebești, care a susținut câte un scurt program cultural-artistic și patriotic în toate cele 3 locații din Pișcari, Terebești și Gelu, chiar dacă este încă vacanță. Un gest frumos și un semn că tradiția cinstirii memoriei eroilor din această comună va fi transmisă mai departe, ceea ce este, de fapt, unul din scopurile principale urmărite de noi prin acest proiect. Felicitări și Doamne ajută!

Menționăm că în toate cele 5 locații în care s-au desfășurat manifestări de comemorare a eroilor la locul lor de înhumare s-au săvârșit slujbe de pomenire de către preoții parohi locali, ortodocși și greco catolici,  alături de părintele Cristian Silaghi, preotul militar de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, căruia îi mulțumim pentru sprijin și implicare, atât domniei sale personal, cât și conducerii unității, care dă dovadă de solicititudine, de fiecare dată când este nevoie, în asigurarea gărzii la mormânt.

Până în acest moment s-a implementat Programul oficial de activități de comemorare a eroilor la 12 locuri de înhumare, din 6 UAT-uri.

Viitoarele activități vor avea loc în 14 septembrie în localitățile Sânmiclăuș și Moftinu Mic.

Col. (r) Voicu Șichet

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 septembrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.