Ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân. Prevenția și screeningul salvează vieți!

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată, pe tot globul, anual, la 1 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, pentru a atenţiona asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi.

Personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare a marcat această zi în anii anteriori prin efectuarea unui screening mamar în cadrul secției de Oncologie, consult senologic + eco mamar. Având în vedere contextul pandemic actual, acest obicei nu a putut fi continuat, chiar dacă a fost promovat de 3 ani încoace.

În ciuda acestei situații pandemice, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare dorește să promoveze în continuare screeningul mamar în rândul femeilor din comunitatea noastră și îndrumă doamnele să se autopalpeze lunar, iar în situația depistării unui nodul să efectueze o ecografie mamară sau o mamografie, în funcție de vârstă.

Totodată, SJU Satu Mare dorește să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește prezentarea tardivă la control!! Contextul pandemic actual a facilitat prezentarea tardivă și, ca o consecință, au fost întâmpinate multe cazuri depășite în momentul diagnosticului.

Ecografia mamară/ mamografia poate fi efectuata și din ambulator, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pe baza unei programări prealabile. Orice nodul mamar simțit la autopalpare impune efectuarea unei investigații mamare (eco mamar/mamografie)

– Tumorile mamare în faza incipientă nu prezintă simptomatologie, dar palparea lor impune continuarea investigațiilor pentru stabilirea naturii maligne/benigne.

– Screening-ul mamar efectuat în absența unui nodul palpabil, are scopul de a surprinde tumorile infracentimetrice care nu se palpează la evaluarea clinică.

– Cu rezultatul investigațiilor doamnele se pot prezenta la un consult oncologic, în ambulatoriul de specialitate a SJU SM, pe baza unei programări prealabile.

– Screening-ul mamar salvează vieți!

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 1 octombrie 2021. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.