Direcția de Cultură Carei a adus un omagiu jurnalistei și prozatoarei Otiliei Marchiș-Bölöni

In memoria Otiliei Marchiș-Bölöni, Direcția de Cultură Carei a depus vineri, 8 octombrie o coroană la grupul statuar Ady-Marchiș din Carei. Otilia Marchiș-Bölöni s-a născut la 8 octombrie 1873. Tatăl ei, George Marchiș a fost protopop unit, iar mama sa, Iulia Vultur, a fost descendenta unei vechi familii ardelene cu un statut social bine fundamentat. A mai avut un frate, arhidiaconul Romul Marchiș, delegat din partea Careiului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Cele mai importante stații în viața ei sunt prietenia cu poetul Ady Endre și momentul întâlnirii cu prozatorul, poetul şi criticul literar francez, Anatole France, laureat al Premiului Nobel în 1921, a cărui secretară personală devine mai apoi și alături de care călătorește foarte mult în toată Europa.

Printre altele, Otilia este cea care îi face cunoștință tânărului sculptor Brâncuși cu celebrul Rodin și mai apoi cu domnișoara Margareta Pogany, devenită ulterior modelul celor mai cunoscute și admirate portrete în marmură brâncușiene.

Otilia Marchiș-Bölöni a fost o cunoscută jurnalistă și prozatoare, prima femeie din România care a efectuat, la sfârșitul secolului al XIX-lea o temerară călătorie în jurul lumii. Anatole France a considerat-o ca fiind cel mai puternic talent feminin cunoscut vreodată. A fost laureată a premiului ”Femina” și membră a Societății Franceze a oamenilor de Litere.

A murit la 26 august 1951, în stațiunea Héviz de la Balaton.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 octombrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.