Medalion memorial prof. univ. dr. George Achim, plecat dintre noi mult prea devreme

În organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și a Cenaclului ”Cronograf”, luni 11 octombrie a fost organizat Medalionul memorial în amintirea profesorului universitar dr. George Achim, decedat în 3 octombrie anul curent. Personalitatea marelui dascăl a fost evocată de directorul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo,dr. Felician Pop, Loredana Știrbu și Dumitru Țimerman.

Preotul Vasile Goje a oficiat o scurtă slujbă de pomenire și a vorbit despre personalitatea marelui om care a fost dr. George Achim. Preotul a fost tocmai la Cluj-Napoca, atunci când a aflat trista veste despre trecerea prematură în eternitate a ilustrului profesor. ”Nu se socotește ce adună omul în viață, ci ce lasă după el. Dr. George Achim a fost un suflet mare, a lăsat după el o operă vastă. Numele lui va rămâne în cultura sătmăreană. Cu toții îl regretăm. Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot ce a făcut”, a spus preotul Vasile Goje. 

Directorul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo a spus că acest trist eveniment a avut loc în condițiile actuale care sunt de asemenea triste. El a împărtășit amintiri din timpul excursiei care a fost organizată în Austria. ”George Achim a fost legat organic de sătmăreni, a spus dr. Felician Pop. Foarte trist și paradoxal totodată că a trebuit înmormântat chiar de Ziua Educației. În peregrinările sale din județ, îl interesau oamenii care au o poveste de spus. A plecat prematur, în plină etapă creatoare. Ca senator de Satu Mare a fost cel mai puternic om din județ, pe care l-a reprezentat cu cinste în Parlamentul României”, a spus Felician Pop. Robert Laszlo a vorbit despre ultima carte a lui George Achim, ”Sita de ceară – istorii din istoria unui ținut transilvănean (2018), care a fost lansată la Satu Mare, Ardud și Beltiug. De asemenea au fost prezenți reprezentanți ai Asociației Culturale ”Augustin Mircea” din Ardud, Daniel Dod și Ștefan Berci.

Jurnalistul și omul de cultură Dumitru Țimerman a spus că l-a cunoscut pe George Achim cu mai mulți ani în urmă, la Carei, unde a fost organizată o reuniune a oamenilor de cultură și unde a fost prezentă și poeta Ana Blandiana. Atunci, George Achim a vorbit atunci despre posibilitatea organizării la Carei a unei Societăți literare, evident fără succes în epoca comunistă. George Achim nu a murit, el rămâne cu noi.

Loredanei Știrbu i-a venit greu să vorbească acum despre George Achim. Ea a împărtășit câteva impresii de la orele de literatură română, despre felul cum preda profesorul George Achim. Își aduce aminte că George Achim a inițiat organizarea unui cenaclu de critică literară și ținea mult la studenți. Apoi, a vorbit despre vizitele pe care avut ocazia să le facă profesorului. Loredana Știrbu a încheiat dând citire unei poezii din volumul ”Dulcețuri din fructe de pădure” (2010).

Dr. Alexandru Zota l-a cunoscut bine pe George Achim. A avut ocazia să se întâlnească cu el cu ocazia cercurilor pedagogice sau la întâlnirile cu scriitorii. Dumitru Țimerman a prezentat câteva date biografice. George Achim s-a născut la 27 februarie 1960 la Valea Chioarului (Maramureș). A fost profesor de literatură comparată la Centru Nord Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A fost conducător de doctorate, critic literar, poet și eseist. A urmat studiile liceale și universitare la Cluj-Napoca și București, apoi a urmat Facultatea de Litere, specializarea română-spaniolă. Ca student a făcut parte din redacția revistei studențești ”Echinocțiu” din Cluj-Napoca. În anul 2001 a obținut doctoratul în Litere la Universitatea din București cu teza ”Utopie și adIstropie în cultura română”. În legislatura 1996-2000 a fost senator, de asemenea a fost membru al Uniunii Scriitorilor.

George Achim este autorul cărților: ”Dinspre ieri spre nicăieri-poeme”, (1994); ”Iluzia ipostaziată – Utopie și distropie în cultura română”, (2002); ”Revolte și consimțiri – Scriitori români din secolul XX”, (2009);  ”Răsfățuri și melancolii”, (2007); ”Experimente și formule poetice românești din secolul XX”,  (2009); ,,Dulcețuri din fructe de pădure, poeme”, (2010); ,, Sita de ceară – istorii din istoria unui ținut transilvănean”, (2018).

În încheiere Adrian Lupescu a interpretat câteva cântece din repertoriul propriu.

Prof. Carol C. Koka                           

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 octombrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.