Navigatorul și exploratorul William Baffin, descoperitorul celui mai nordic punct atins vreodată

William Baffin s-a născut la Londra în anul 1584 și a decedat la 23 ianuarie 1622. A fost un navigator și explorator arctic. Despre tinerețea lui nu cunoaștem nimic. A început să fie cunoscut după ce în 1612 a participat la o expediție condusă de James Hall, care avea ca scop găsirea Pasajului de Nord-Vest. În cursul acestei expediții atinge 67 grade latitudine nordică pe coasta vestică a Groelandei. La întoarcere, întocmește o interesantă relatare a expediției sale. Willian Baffin face o descriere a metodei pentru calculul longitudinii pe baza poziției stelelor.

William Baffin (portret realizat în 1624 de Hendrick van der Borcht) 

În anul următor intră în serviciul ”Companiei moscovite” ca pilot-șef, calitate în care ia parte la numeroase expediții în căutarea drumului navigabil dintre Europa și Asia în nord-vest. Revine în Anglia fără să fi găsit trecerea spre China prin Nordul Americii.

Ca pilot pe nava Discovery ia parte la expediția organizată de Compania neguțătorilor din Londra. El determină poziția insulei Resolution, descoperă arhipelagul Savage și insula Mill. Drumul lui este barat de ghețari, prin urmare se întoarce la Plymouth.

În anul 1616 participă la a doua expediție organizată de același Robert Bylot. De data aceasta descoperă coasta nordică a Groelandei apoi insulele Carey, peninsula Hayes. În data de 5 iulie 1616 ajunge în cel mai nordic punct atins vreodată. El a afirmat că la nord de strâmtoarea Davis nu există o trecere spre Oceanul Pacific, a întârziat cu peste două secole descoperirea acestui drum.

A înaintat până la Cercul Polar pe o distanță de circa 1.000 km, în direcția țărmului unui imens pământ care de atunci îi poartă numele. Nici Baffin și nici comandantul Bylot n-au debarcat niciodată pe insula Baffin. Cinstea pentru descoperirile făcute se împarte între căpitanul Bzlot și timonierul Baffin, al cărui nume a fost dat uneia dintre cele mai mari insule de pe Glob (512.000 km2), dar și mării pe jumătate închise, situată între Groenlanda și Țara lui Baffin (insula Baffin, cu o suprafață mai mare decât marea Baltică – golful Baffin. S-a păstrat o scrisoare a lui Baffin către un protector de vază al expediției în care spune că ”nu există nici un drum și nici măcar nădejdea de a găsi vreun drum în partea de nord a strâmtorii Davis (adică în golful Baffin). El a fost crezut și Compania drumului de nord-vest a fost desființată”.

Între 1617 și 1621 a navigat în Marea Roșie și Golful Persic ajungând în India. În cursul acestor călătorii a realizat o serie de observații de mare valoare. Astfel, Baffin a determinat pentru prima dată longitudinea unui punct cu ajutorul corpurilor cerești, a observat cea mai mare deviație a acului magnetic la vremea sa.

Reîntors în Anglia a devenit membru al Societății engleze Indiile de Est. Cu ocazia celui de al doilea drum spre India, în 1622, flota engleză a luat cu asalt insula Hormuz, aflată în posesia portughezilor. Baffin a căzut în luptă. Avea doar 38 de ani. Jurnalul său de călătorii a fost publicat în anul 1859 cu titlul ”Voyages towards the North-Vest”.

William Baffin a fost dotat și cu un real talent literar, a publicat o relatare a expediției care ia adus o mare popularitate în Anglia, cât și în întreaga Europă. Ca o recunoaștere a meritelor sale un golf din Groenlanda, Arhipelagul Arctic Canadian și o mare insulă în nordul Canadei îi poartă numele.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 12 octombrie 2021. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.