Mesajul campaniei ”Alege-ți cuvintele! Vorbește fără ură!” a ajuns la Negrești-Oaș

La data de 18 octombrie a.c., elevii Liceului Teoretic Negrești Oaș au avut parte de activități de prevenire a violenței verbale și discursului instigator la ură desfășurate de reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare- Biroul Siguranță Școlară și ai Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare, în cadrul proiectului ”Alege-ți cuvintele! Vorbește fără ură!”.

Activitățile au avut un puternic caracter interactiv, după câteva clarificări de ordin teoretic și exemple frecvent întâlnite în spațiul online de violență verbală, elevii au fost împărțiți în grupuri de lucru, fiecare grup având de aprofundat o altă față a problemei, de la cauze, efecte și până la posibile soluții pentru descurajarea discursului instigator la ură.

Participanții au înțeles că nu diferențele dintre oameni, ci stereotipurile și tendințele spre radicalism prezente mai ales în perioadele de criză, sunt cele ce stau la baza propagării unor mesaje de tip hate speech, îndreptate înspre o categorie de oameni aparținând unui grup etnic, religios sau pur și simplu cu opinii, obiceiuri și comportamente diferite.

Discursul instigator la ură afectează indivizii aparținând grupurilor vizate de aceste mesaje, putând conduce de la scăderea stimei de sine, la depresie și până  la violențe fizice, inclusiv automutilări.

În cadrul proiectului ”Alege-ți cuvintele! Vorbește fără ură!”  au fost desfășurate până în prezent 10 activități și un eveniment public, în care au fost informați direct peste 200 de elevi și peste 50 de persoane adulte, din diverse categorii sociale.

Activitățile continuă până la sfârșitul lunii octombrie, când este preconizat un eveniment public pentru a marca închiderea campaniei și a sărbători, totodată, Ziua Internetului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 20 octombrie 2021. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.