Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este ocrotitorul municipiului Carei

Marţi, 26 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Carei, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Din soborul slujitor au mai făcut parte Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, Pr. Ilie Popa, paroh, Pr. Valer Pop, secretar al Protopopiatului Carei, slujitor al acestei biserici, Arhim. Spiridon Belei, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă,  Pr. Călin Buzura, parohul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Carei, Pr. Cosmin Bontea, coslujitor la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Carei, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector social-filantropic.

Pr. Valer Pop, slujitor al acestui sfânt locaş, cu o vechime de 10 ani în preoţie, secretar protopopesc, a fost ridicat la rangul de stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.

Între credincioşi s-au aflat oficialităţi municipale şi alte oficialităţi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat preoteasa Ioana Botiş, farmacistă în Baia Mare.  

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre viaţa şi mucenicia Sfântului Dimitrie, despre învăţăturile duhovniceşti pe care trebuie să le tragem din acestea.

„Acest sfânt este model pentru demnitarii creştini, este model pentru creştini şi, mai ales, pentru tinerii creştini”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.  

Un moment important şi emoţionant a fost proclamarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ca Sfânt ocrotiror al municipiului Carei. În documentul emis de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului pentru proclamare se spune:

„Având în vedere tradiția multiseculară a Bisericii Ortodoxe, aceea de a veghea ca fiecărui oraș important să-i fie dăruit un protector spiritual,

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial din 13 octombrie 2021 s-a hotărât ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este ocrotitorul catedralei ortodoxe din municipiul carei, să fie proclamat și ocrotitorul municipiului Carei, locul unde, în 25 octombrie 1944, a fost eliberată ultima „brazdă” de pământ românesc prin lupta și sacrificiul zecilor de mii de soldați eroi ai neamului românesc și redată Regatului României Mari;

Drept urmare, astăzi, 26 octombrie 2021, dăm de știre tuturor – credincioșilor, parohiilor, mănăstirilor și schiturilor, precum și autorităților municipiului Carei și tuturor instituțiilor locale – că, de acum și până în veac, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care a trăit și mărturisit pe Hristos cu prețul vieții, în veacul al IV-lea al Europei creștine, va fi ocrotitorul municipiului Carei.

Icoana „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Careiului”, pe care o dăruim cu acest prilej Catedralei Ortodoxe cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Carei, va fi așezată la loc ales, spre cinstire și închinare.

De asemenea, practica bisericii ortodoxe este ca icoana Sfântului ocrotitor să fie multiplicată și așezată la loc de cinste în casele credincioșilor și în instituțiile administrative, culturale, educaționale și sociale din acest oraș”.

Având în vedere tradiția multiseculară a bisericii ortodoxe, aceea de a veghea ca fiecărui oraș important să-i fie dăruit un protector spiritual.

Documentul, semnat de cei doi ierarhi, se încheie cu o rugăciune adresată Sfântului ocrotitor Dimitrie:

„Rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, să ocrotească și să întărească în aceste vremuri de încercări, primejdii și suferință prin care trece umanitatea, din cauza pandemiei de coronavirus, poporul lui Dumnezeu din acest oraș frumos și binecuvântat, unde trăiesc în armonie deplină creștini de mai multe confesiuni și etnii, pe păstorii de suflete, autoritățile legiuite ale tuturor instituțiilor și oștirea țării noastre cea iubitoare de Hristos, de acum și până în veac!”

După proclamare, soborul slujitor, împreună cu credincioşii, purtând în faţă icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, au înconjurat biserica în dangăt de clopote.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 27 octombrie 2021. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.