Proiectul de prevenire a victimizării minorilor: ”Un mediu de viață sigur și sănătos”

Începând cu anul școlar 2021 -2022, la Centrul ”Sfânta Tatiana” din cadrul ONG ”Adormirea Maicii Domnului” se desfășoară proiectul de prevenire a victimizării minorilor ”Un mediu de viață sigur și sănătos”. Partenerul principal în implementarea acestui proiect este Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, cu aportul altor structuri de poliție.

Scopul proiectului vizează prevenirea victimizării minorilor, prin formarea unor deprinderi, abilități și dezvoltarea unor comportamente de reacție în situații de risc, dar și familiarizarea elevilor din ciclul primar, beneficiari ai serviciilor oferite de către instituție, cu aspectele definitorii ale profesiei de polițist, în vederea depășirii unor bariere în perceperea polițistului ca persoană care doar sancționează.

Promovarea imaginii polițistului ca prieten al copiilor, ca persoană care ajută, îndrumă, găsește soluții, rezolvă situații problematice este un deziderat pe care polițiștii implicați în acest proiect și-au propus a fi realizat pe perioada implementării proiectului.

Desfășurate cu o periodicitate bilunară, întâlnirile cu elevii din ciclul primar se realizează îmbrăcând diferite forme de organizare (jocul fiind principala modalitate, cea mai frecvent utilizată) și abordând diferite strategii didactice.

Într-o primă parte a întâlnirii, polițistul  invitat a prezentat aspectele definitorii ale muncii de poliție pe care o desfășoară, a vorbit despre realizările personale, despre riscurile la care a fost expus, insistând însă pe relevarea aspectelor pozitive, pe frumusețea activității profesionale, pe satisfacțiile date de împlinirea sarcinilor de serviciu. Astfel, în fața participanților, până în prezent, s-au prezentat câte o reprezentantă a Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare din structura prevenire, ordine publică și relații publice (purtătorul de cuvânt) care, la o masă rotundă, a stat de vorbă cu elevii participanți, prezentând adaptat particularităților de vârstă și individuale și apelând la exemple concrete, munca de poliție pe care o desfășoară, cu toate implicațiile în sfera socială, urmărind același obiectiv: asigurarea unui climat de siguranță pentru comunitate.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, copiii participanți au mereu rolul principal, devenind mici reporteri, prilej de a se obține feed–back și a se remedia eventualele neclarități, a se oferi informații suplimentare și a se corecta posibile aspectele greșit înțelese.

Totodată, prin inversarea rolurilor, cei mici au posibilitatea să își exerseze abilitățile de comunicare, să își dezvolte deprinderile de interrelaționare și să își satisfacă curiozitățile. Devenind ,,reporteri”, având ocazia să ,,ia un interviu” polițistului invitat, elevii participanți și-au asumat în mod responsabil rolul, întrebările variind în funcție de curiozitățile lor. De la întrebări din sfera personală (polițiștii mănâncă gogoși?, se joacă cu copiii lor?, merg la cumpărături?, etc.) la întrebări din sfera profesională (care a fost ultimul eveniment la care a participat?, cel mai mare succes profesional?, etc.) varietatea a atins diferite domenii de interes, prilej de a râde împreună, de a ne bucura, de a ne cunoaște mai bine și a stabili legături, relații, prietenii adevărate.

Prin implementarea acestui proiect care se va desfășura pe parcursul întregului an școlar, cu implicarea polițiștilor din diferite structuri se urmărește o apropiere a comunității de tot ceea ce presupune Poliția Română, în special a celor mai mici membri ai comunității, precum și schimbarea unor mentalități, a unor percepții eronate, detronarea unor mituri referitoare la omul – polițist.

Doar având informații veridice, din surse acreditate, doar confruntându-ne cu o imagine realistă a ceea ce înseamnă să ”fii polițist”, putem să concluzionăm că ne-am format opinii concludente despre munca pe care o desfășoară polițistul, care, alături de familie și școală, veghează pentru siguranța cetățenilor- la școală, pe stradă, în comunitate sau în mediul online.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 noiembrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.