A apărut numărul 4 din acest an al revistei culturale și patriotice ”Eroii Neamului”

Prin bunăvoința col. (r.) Voicu Șichet, am primit al patrulea număr pe acest an al revistei ”Eroii Neamului”. Publicația apare ca de fiecare dată în condiții grafice excelente. Pe prima copertă putem admira Monumentul Eroilor Revoluției din București, iar pe cea din spate două fotografii: una de la Monumentul Eroilor din Tătărești și de la Monumentul Eroilor din Moișeni. Toată aprecierea i se cuvine col. (r) Voicu Șichet, redactorul-coordonator, care reușește să continue publicarea chiar și în condițiile celui de-al doilea an de pandemie.

În acest număr putem citi sub semnătura col. (r) Voicu Șichet, al XLVIII-lea articol despre ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”. Autorul scrie despre bucuria sa că la primăvară vom sărbători apariția nr. 50 al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”. Manifestările din cadrul proiectului ”Comemorarea Eroilor Neamului au început la 16 aprilie la Hodod și s-a terminat la 26 octombrie la Moișeni.

Conf. univ. dr. Constantin – Valer Necula în articolul ”Tradiție și Libertate”, face referire la cartea ÎPS Antonie Plămădeală, apărută la Sibiu, în anul 1983, ediția II-a la București, în anul 1995. Preotul dr. Cristian Boloș evocă personalitatea Înaltpreasfințitului Părinte Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, numit PĂRINTELE NOSTRU, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa.

Actorul bucureștean Dan Puric, în eseul ”Cuiul din perete”, face referire la soarta Basarabiei, la vremurile în care țăranii basarabeni se rugau la cuiul din perete, de care fuseseră atârnate icoanele și pe care bolșevicii sovietici la adunaseră ca să le dea foc în mijlocul satului. În citează pe Nicolae Dabija: ”Cuiul din perete ne-a ajutat pe noi să răzbim prin cumplite necazuri ce ne-au așteptat”.

Col. (r) Voicu Șichet evocă figura de om adevărat a istoricului, pictorului, scriitorului, prietenului și OMULUI Nicolae Pop, plecat de drumul veșniciei recent. I se alătură Dr. Viorel Câmpean, Dr. Teodor Ardelean, preotul Gheorghe Pop, colonelul (r) Camelia Vescan, Vasile Jurje, Dr. Marta Cordea, prof. Carol C. Koka, Maria Gârbe, Nicolae Goja, prof. Gheorghe Șanta, Dan Marius Cosma, col. (r) Gavril Babiciu, George Vulturescu, prof. Dr. Alexandru Zotta, Dr. Daniela Bălu, Cristian Bodnărescu. Tot despre pictorul Nicolae Pop: ”Oamenii la un moment dat nu vor mai figura în planurile naturii, ale lui Dumnezeu!”, scria într-un interviu realizat cu pictorul și omul Nicolae Pop.

Dr. Viorel Ciubotă la rândul său, face evocarea părintelui stareț Emanuil, trecut la cele veșnice, la care ”apela întotdeauna când aveam probleme și cu care ne sfătuiam când doream să auzim vorbele înțelepte ale unui mare duhovnic”.

Ing. Claudiu Florian Găzdac scrie despre comemorarea Eroilor Neamului la Socond, din 19 octombrie 2021 iar ing. colonel (r) Ștefan Coșarcă despre comemorarea Eroilor Neamului în comuna Viile Satu Mare, din 21 octombrie 2021 și comemorarea din localitatea Moișeni din 26 octombrie 2021.

Ing. Ioan Suciu, autorul monografiei ”Cuța, poveste de sub Codru” consemnează fapte despre trecerea frontului peste Culmea Codrului, în dimineața zilei de 19 octombrie 1944.

Dr. Ioan Lăcătușu și ing. Ciprian Hugianu aduc noi contribuții despre Cimitirul Eroilor din Poiana Sărată – localitate aparținătoare de județul Trei Scaune, până în anul 1952.

Un om deosebit a fost generalul-locotenent (rtg.) Ioan Dobran, care a încetat din viață la 102 ani. A fost ultimul pilot român de vânătoare din Al Doilea Război Mondial. Faptele sale de arme sunt evocate de Dr. ing. Luminița Cornelia Zugravu.

Cartea ”Parohia Ortodoxă Română Tătărești între trecut și prezent. Studiu monografic”, scrisă de părintele paroh Florin Libotean este prezentat în revistă de Dr. Daniela Bălu. Conf. Univ. dr. preot Constantin – Valer Necula, în articolul ”Când istoria parohială este asumată ca o cercetare istorică” se referă la același subiect.

Dr. Viorel Câmpean evocă figura de mare patriot a părintelui Mihai Ciurdariu, de la a cărui trecere la eternitate s-au împlinit 100 de ani. Tot despre un mare patriot român scrie și Dr. Viorel Ciubotă, cu referire la recent apăruta carte ”Constantin Lucaciu. O figură istorică necontestată”. Un personaj fabulos, astăzi aproape uitat.

Prof Carol C. Koka aduce în actualitate procesul intentat de autoritățile maghiare, grupului de 15 protestatari din Moftin, care au luat atitudine împotriva Episcopiei de Hajdudorog, din mai 1912. Prof. dr. Ovidiu T. Pop scrie despre Eminescianul Victor Ilieșiu, care a fost elev al Liceului Mihai Eminescu din Satu Mare, apoi după absolvire student la Universitatea ”Regele Ferdinand” DIN Cluj, Facultatea de Filozofie și Litere. A fost poet, a publicat în numeroase ziare și reviste în epocă. Între 1940-1943 a fost student la Academia de Teologie Română – Unită din Cluj și licențiat la Blaj.

Ing. ec. Cristian Mareș scrie despre ”Un crâmpei din epopeea vânătorilor de munte”, armă creată în 1916, care s-au acoperit de glorie în bătălia de la Oituz din Primul Război Mondial și apoi în Al Doilea Război Mondial.

Mai putem citi despre ”Mitizarea și mistificare în istoriografie. Imaginile conducătorului în istoriografia comunistă” de prof. Marius Horșia; ”Eroinele României. Constanța Hodoș, Totul sau nimic” de ing. Dariana Groza; ”Romantism întunecat în timp și spațiu” de prof. Dumitru Conta; ”Jaf în stil comunist”, de prof. Ioan Turcu; ”Situația coloniștilor moți din satele sătmărene oglindită în ziarele ,Satu Mare și Granița”, de Andrei Maxim; ”Scrierea și limba dacilor. Noi teorii care răstoarnă vechile cunoștiințe” de ing. Angela Faina.

În interiorul revistei putem citi creațiile literare ale poeților: Nicoleta – Daniela Câmpian, Profesor Pustay, Lucian-Andrei Roșca și Cristian Bodnărescu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 decembrie 2021. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.