A apărut numărul 13 al Revistei Veteranilor din SRI, “Vitralii – lumini şi umbre”

După cum ne informează colonelul în rezervă Voicu Şichet, preşedintele Sucursalei Satu Mare a A.C.M.R.R.-S.R.I., recent a apărut numărul 13 al Revistei Veteranilor din Serviciile Române de Informaţii, “Vitralii – lumini şi umbre”, editată de Asociaţia cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii – A.C.M.R.R. din S.R.I.

Vitralii-Revista-Veteranilor-SRIEditorialul din acest număr, semnat de către dr. ist. Florin Banu şi intitulat “Între ştiinţa istoriei şi istoria-rechizitoriu”, abordează problema obiectivismului în cercetarea istorică şi a necesităţii descrierii faptelor istorice reale şi nu a interpretării lor după anumite orientări şi dirijisme politice, făcând trimitere atât la ceea ce s-a întâplat înainte de 1989, cât şi la unele excese din zilele noastre. În cuprinsul revistei se regăsesc materiale interesante, subsumate unor rubrici/tematici legate, în principal, de evenimentele aniversate sau comemorate în luna decembrie 2012, dar şi care prezintă aspecte din cazuistica structurilor de informaţii române, respectiv:

–         Memorie profesională: Istoria frumoasei “Şeherezada”; Un anticomunist fervent: Brutus Coste; Pe urma “mesajelor ascunse”; Naţionalism şi internaţionalism: cei care au fugit de regimul sovietic; Arc peste timp: Baltagul (Articol semnat de col. r. Voicu Şichet, împreună cu col. (r) Mihai Mareş, dânsul fiind de fapt iniţiatorul, având onoarea de a inaugura această rubrică – Arc peste timp. Materialul se referă la 4 foste cadre ale MI, care în 1981 au interpretat o piesă de teatru după cunoscutul roman al lui Mihai Sadoveanu, cărora autorul le-a creionat pe scurt cariera şi destinul. Aspectul de interes major este legat de persoana fostului ofiţer de miliţie judiciară Gheorghe Ivan care, la începutul anului 1989, a fost ucis de o bombă amplasată sub maşina personală, incident muşamalizat la acea dată de către autorităţi, dar viu discutat în diverse medii din Satu Mare şi Baia Mare, oraşe în care acesta îşi desfăşurase activitatea, prin acest articol, domnul colonel Mareş, pe lângă elogiul adus acestuia şi celorlalţi colegi, exprimându-şi dorinţa de a se afla adevărul şi, dacă este cazul, ofiţerului să i se acorde statutul de erou.)

–         Noapte de decemvrie: Cum văd tinerii România de dinainte şi de după decembrie 1989; Decembrie 1989: o nouă întrebare; Colonelul Stepan; Arad: amintirile unui ofiţer de informaţii; Tulcea: dezinformare şi diversiuni; Revoluţia lu’ Peşte.

–         Manipularea maselor. Cum se fabrică azi zeii: Cazul Vasile Roaită; Richard Wurmbrand: Dosarul „Ahasverus”;

–         Armata e cu noi: Despre armată şi despre (cultura de) securitate; Direcţia de Informaţii a Armatei – rădăcini prosovietice; Paraşutişti sovietici în România. Grupul Obuhov-Sevcenko (iulie 1944);

–         Marea Unire: Măreţia zilei de 1 Decembrie; Istorii adevărate: Povestea opincii româneşti arborate pe parlamentul din Budapesta în 1919; Unirea Basarabiei cu România, parte importantă a procesului de reîntregire a ţării;

–         Din viaţa şi activitatea A.C.M.R.R.-S.R.I.

Col. (r) Voicu Şichet mai informează că datorită unor cauze ce nu ţin de sucursala A.C.M.R.R.-S.R.I. Satu Mare , revista “Vitralii – lumini şi umbre” nu poate fi procurată de la chioşcurile de ziare din judeţul Satu Mare, fapt pentru care eventualii doritori sunt rugaţi să contacteze sucursala, inclusiv pentru încheierea de abonamente pentru anul 2013, la telefon: 0740084131.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 25, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.