Campania “Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate”, la final

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare prin activităţile pe care le desfăşoară acordă o importanţă deosebită calităţii factorilor de mediu. Calitatea unuia dintre factorii de mediu  – aerul – este periclitată şi prin prezenţa polenului puternic alergen produs de către  planta invazivă ”Iarba pârloagelor” – Ambrosia artemisiifolia.

DSCF5541

În acest context, începând cu anul 2008 Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în colaborare cu Direcţia pentru Sănătate Publică, Consiliul Judeţean Satu Mare, şi cu autorităţile publice locale, a iniţiat ample campanii de informare şi conştientizare a importanţei extirpării plantei invazive ”Iarba pârloagelor” cu sloganul: “Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate”.

Dacă anul trecut în cadrul campaniei s-au implicat primăriile: Batarci, Doba, Carei, Foieni, Urziceni, Petreşti, Micula, Moftin, Andrid, Căuaş, Livada, Turulung şi Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare participând 89 de voluntari, s-a colectat o cantitate de 682 de kg de iarba pârloagelor care s-a depozitat în vederea compostării  la nivel local sau la depozitul ecologic – Doba, în acest an în cadrul campaniei de colectare a plantei invazive din data de 8.06.2013 s-au obţinut următoarele rezultate:

-mediatizarea campaniei prin împărţirea a 200 de afişe având ca temăâ campania Ambrosia – factor de risc pentru mediu şi sănătate” autorităţilor publice locale de pe raza judeţului Satu Mare

-implicarea în acţiunile de colectare a primăriilor: Satu Mare, Beltiug, Pişcolt, Micula, Ciumeşti, Ardud, Sanislău, Săcăşeni;

-participarea unui număr de 174 de voluntari (70 de la Săcăşeni, 75 din Beltiug, 12 de la Asociaţia Stea, 12 de la APM Satu Mare, 2 de la Primăria municipiului Satu Mare, 4 de la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” Satu Mare);

-colectarea a 1305 kg de iarba pârloagelor care s-a transportat de către firmele de salubrizare în vederea compostării  la depozitul ecologic – Doba;

-în cazul primăriei Ciumeşti extirparea plantei invazive s-a realizat mecanic, prin cosirea acestei plante de pe marginea acostamentelor atât în intravilanul comunei cât şi de pe marginile parcelelor culturilor agricole.

DSCF5553

Angajaţii APM Satu Mare alături de copiii de la Asociaţia Stea şi viceprimarul Marcela Papici au participat la colectarea ierbii pârloagelor pe str. Depozitelor, unde înaintea începerii acţiunii, d-nul Man Ioan, specialist în biodiversitate a prezentat celor prezenţi importanţa  şi modul de combatere a plantei. La finalul acţiunii de colectare copiii de la Asociaţia Stea au beneficiat de o binemeritată recompensă: o pizza oferită de agentul economic SC Alpin SRL. Menţionăm că iniţial APM Satu Mare şi-a propus să colecteze această plantă invazivă pe traseul Satu Mare – Botiz, dar dat fiind faptul că această rută se caracterizează printr-un trafic intens şi la acţiune au participat şi copii, pentru siguranţa acestora, locaţia campaniei de colectare a fost schimbată.

Prin aceste campanii iniţiate de APM Satu Mare care vor continua şi pe viitor se poate preveni înflorirea acestei plante şi astfel se reduce semnificativ impactul polenului asupra sănătăţii oamenilor în intravilanul localităţilor precum şi răspândirea ei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 iunie 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.