Membrii Asociației Multisalva au fost 24 de ore din 24 la datorie pe timpul inundațiilor din Ungaria

În sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc luni, 11 iunie o conferinţă de presă în cadrul căreia conducerea Asociaţiei Multisalva Satu Mare a prezentat modul în care a oferit sprijin autorităţilor maghiare în cursul inundaţiilor cu care s-a confruntat ţara vecină. La conferinţă au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, preşedintele Asociaţiei Multisalva, Szabolcs Fulop, şi un membru al asociaţiei, Szekely Istvan.

DSC_0077

Confruntate cu pericolul producerii unor inundaţii datorită nivelului foarte ridicat al Dunării, autorităţile maghiare au cerut sprijin şi din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Sprijinul a fost solicitat prin intermediul Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület din Mateszalka şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Ungaria. Asociaţia Multisalva Satu Mare şi Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület au derulat în comun proiectul proiectul „Sistem de salvare dezvoltat în zona transfrontalieră”, prin care s-au pregătit pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. O echipă de patru persoane a Asociaţiei Multisalva, Bogdan Giurgiuman, Dan Munteanu, Szekely Istvan şi Szabolcs Fulop, a plecat în data de 5 iunie spre Budapesta pentru a se alătura eforturilor autorităţilor maghiare care s-au mobilizat pentru a preveni dezastrele provocate de inundaţii. Salvamontiştii sătmăreni au fost dotaţi cu bărci, echipamente de scufundare şi aparate uşoare de zbor cu care au supravegheat din aer zonele aflate în pericol.  Potrivit hidrologilor, Dunărea a atins cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol, depăşind recordul din 2002. Guvernul maghiar a pregătit personalul anticatastrofă, format din 10.000 de persoane, 8.000 de militari şi 3.600 de poliţişti, cărora li s-au alăturat în număr mare voluntari şi localnici, inclusiv din România, din judeţele cu populaţie maghiară numeroasă.

Adrian Ştef a subliniat faptul că judeţul Satu Mare a fost primul judeţ care i-a sprijinit pe maghiari în cursul inundaţiilor, nu cu vorbe ci prompt şi logistic, cu toată dotarea necesară. Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Satu Mare, Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület din Mateszalka şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din ţara vecină, s-a desfăşurat foarte firesc. Membrii asociaţiei Multisalva s-au aflat la datorie timp de cinci zile. Potrivit lui Szabolcs Fulop, echipajul său a avut sub supraveghere o suprafaţă de aproximativ 30 de kilometri de la Szentendre, în nordul Budapestei, până la Ujfalu. Erau în permanentă alertă, 24 de ore din 24. Apele au depăşit cu doi-trei metri nivelul parterelor clădirilor. Într-un cartier din Szentendre, la nord de Budapesta, s-a intervenit cu scafandri în zona unui ponton rupt, care a fost reparat în trei ore. O altă intervenţie riscantă a fost în cazul unui releu aflat la 80 cm sub apă, care a trebuit comutat. În caz contrar, mai multe oraşe ar fi rămas fără curent electric. De asemenea, s-a patrulat împreună cu poliţia maghiară pentru păzirea bunurilor. Szabolcs Fulop a fost impresionat de modul în care numeroşi civili veniţi din Harghita, Târgu Mureş şi Satu Mare, dar şi numeroşi localnici au venit să-i ajute în acţiunile lor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 iunie 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.