ANM atenționează: Codul galben de ploi torenţiale se prelungește în toată ţara

Administraţia de Meteorologie a emis noi avertizări cod galben de ploi  până miercuri seară pentru ploi la nivel naţional, care vor acumula însă doar izolat 50-60 litri.mp, din 14 iunie urmând să fie ploi nesemnificative. Din a doua parte a zilei de marţi, 11 iunie şi până la jumătatea nopţii de miercuri spre joi vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş, Muntenia şi Moldova. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 60 … 70 l/mp.

furtuna11 iunie, ora 09 – 12 iunie, ora 09

Pe parcursul zilei de marţi 11 iunie, până în dimineaţa zilei de miercuri 12 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş şi în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi în zona de munte. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 60 … 70 l/mp.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să verifice dacă autorităţile ungare au nevoie de sprijin din partea României. El a cerut totodată autorităţilor locale să nu mai aştepte intervenţia Guvernului în caz de situaţii urgente, inclusiv pentru eventuala evacuare a unor persoane. “Există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă, şi după aceea o să vină Guvernul şi o să repare diguri, o să scoată apa din curţile oamenilor. Vreau să vă cer de data asta să gândiţi altfel. Nu băgăm panica în oameni, dar dacă e nevoie de măsuri rapide şi categorice, trebuie să luăm nişte oameni din nişte case care, Doamne fereşte, le ia apa, nu stăm cu mâinile în sân şi după aia alergăm cu elicopterele după ei să-i scoatem din case. Aveţi toată autoritatea din partea mea să luaţi măsurile necesare”, a spus Ponta. El a arătat că localnicii trebuie mobilizaţi, deoarece “oamenii în general stau şi se uită şi vine Guvernul să repare digul sau să ducă apa mai într-o parte”. Autorităţile din Ialomiţa au început, săptămâna trecută, să consolideze digul din zona Feteşti, erodat în urma creşterii debitului Dunării din luna aprilie.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Ialomiţa, apele Braţului Borcea al Dunării s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar daca acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa. “La Feteşti se lucrează fără încetare pentru consolidarea digului. Lucrările de consolidare au început în urmă cu patru zile şi se va ajunge la înălţimea digului iniţial, de 4,5-5 metri. S-au început lucrările şi pe partea digului dinspre Dunăre, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima dată s-a început pe partea de incintă, unde s-a taluzat pământ. S-a încercat şi se încearcă lărgirea digului, s-au pus planşe de fier, cu lungime de 14 metri şi se realizează un ecran de protecţie”, a declarat, luni, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu. Autorităţile locale avertizează că, dacă va continua să plouă, debitul Dunării ar putea depăşi nivelul critic înregistrat în luna aprilie, când debitul a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secundă.

Vremea pe două zile

Nici pentru miercuri meteorologii nu au veşti bune, încât este foarte probabil să fie emisă o nouă atenţionare meteorologică. Aversele continuă într-o buna parte a ţării şi vin însoţite de descărcări electrice şi vânt activ. Local cantităţile de apă vor fi însemnate şi izolat va cădea grindină. Maximele vor fi cuprinse între 20 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în partea continentală a Dobrogei – la Tulcea. În Bucureşti este şi soare, suficient ca temperatura să ajungă la 26….27 de grade, dar mai ales după-amiază şi seara vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Joi instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în jumătatea sudică a ţării. În aceste zone pe arii extinse vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 27 de grade. În capitală cerul va fi variabil, dar spre orele serii norii se adună din nou şi vor cădea averse însoţite de tunete, fulgere şi vânt energic. Temperatura maximă va fi tot de 26…27 de grade.

Vremea în Europa

Vremea este capricioasă nu numai la noi în ţară ci şi în toate ţările europei central-estice, cea mai mare parte a Peninsulei Balcanice şi în Campia Rusă. În aceste regiuni vor fi averse torenţiale, intensificări de vânt cu aspet de vijelie şi izolat va cadea grindină. Astfel de fenomene sunt aşteptate la Moscova, dar spre seară şi la Kiev şi Chişinău, iar temperaturile oscileaza între 25 şi 29 de grade, uşor peste mediile perioadei. Ţările centrale au parte de o ameliorare din partea vremii, mai plouă local şi astăzi, dar cantitatile nu mai sunt aşa de mari. La Viena este o zi mohorâtă cu ploie trecatoare si doar 18 grade la amiază, iar la Praga şi în Berlin se întrezăreşte soarele şi vor fi in jur de 22 de grade. Mulţi nori şi ploi slabe la Londra, cu doar 16 grade în termometre, aceleaşi condiţii meteorologice şi la Paris dar o maximă mai ridicată spre 22 de grade. Sudul are parte de temperaturi de vară, maxime de 28 de grade la Madrid, 25 de grade la Roma şi 31 de grade la Atena.

Tendinţa

În ţările central-sud-estice şi în ţara noastră ploile continuă până aproape de finalul acestei săptămâni. În această parte a continentului presiunea atmosferică înregistrează valori scăzute, iar atmosfera are o strucutură instabilă. Regimul termic în aceste zile este în limite normale pentru această dată (maxime intre 20 si 28 de grade, usor mai ridicate in sud-est). Abia de sâmbătă 15 iunie meteorologii contează pe o ameliorare evidentă a vremii sub aspectul precipitaţiilor şi la o încălzire treptată.

Realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 12, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.