Andreea Paul: Jurnal de călătorie în China

andreea-paul-vassDe ce o delegaţie a PDL în China? Trei motive:

1.Ne interesează revenirea României în fruntea partenerilor comerciali ai Chinei în Europa Centrală şi de Sud-est.

2. China este una din alternativele economice, cu micro-soluţii pragmatice, pentru actuala stare de criză.

3. Între comunism şi capitalism există, astăzi, China. Din prima experienţă socială au păstrat planificarea pe termen lung pentru dezvoltarea economică, de la care nu se abat. Din cea de-a doua, către care tind, au adaptat accentuatul pragmatism şi eficienţa. Coabitarea dintre cele două crează pentru lumea de astăzi în criză, prilejul unei dileme. Unii îl numesc „miracol” chiar, alţii doar „trend”. În toate cazurile, un fenomen economic imposibil de ignorat. 10% este creşterea economică medie anuală a Chinei, faţă de 1,2% în România, în ultimii 22 de ani. Primul trimestru din anul 2013 l-au închis cu 7,7% creştere.

Transcriu experienţele acestei călătorii. În termeni economici. Din zonele cele mai dinamice, care au reuşit să transforme sărăcia în dezvoltare în doar două decenii. China are centrul de afaceri de elită globală de la Shanghai, dar şi circa 120 milioane de chinezi care trăiesc astăzi în sărăcie extremă, cu sub 1 dolar pe zi. Fără investiţii, fără muncă, fără dezvoltare regională şi fără creştere economică ridicată, problemele marii Chine nu se pot rezolva. Am înţeles câte idei preconcepute aveam despre aceasta ţară până să o văd la firul ierbii. Am înţeles că atunci când o realizare mare o împarţi la mulţi devine mică. În schimb, când un rău mic îl împarţi la mulţi devine un dezastru.

Idei pentru primari: „mai modern decât un oraş, mai ecologic decât un sat”

Împreună cu preşedintele PDL Vasile Blaga, Emil Boc, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Ioan Bălan şi Marian Zlotea am avut o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale a judeţului Miyun, aflat la 45 km de Beijing. Industria localizata aici e verde. Facilităţi: infrastructura şi scheme de taxare preferenţiale, dar nu numai.

Miyun Economic Development Zone înseamnă industriile verzi din 5 domenii cheie: producţia de automobile şi componente, industria alimentară eco, bio-medicina, electronică şi IT, materiale noi. Miyun Eco-Friendly Business District, lansată în luna mai 2011, concentrează industrii de protecţia mediului, sănătate, turism, industrii creative şi design, servicii financiare complexe. Zona este preconizată a deveni centru internaţional pentru industria de agrement. Agricultura din Miyun este un alt nucleu de dezvoltare ecologică. Dacă un fermier chinez se confruntă cu o boală a plantaţiei, poate solicita consultanţă on-line de la stat. Fermierii se organizează în asociaţii spontane de colaborare, care intră în legătură directă cu marile centre comerciale, restaurante, cantine şcolare, hoteluri, din partea cărora primesc comenzi. Prin urmare, fermerii produc în funcţie de comenzile primite.

Turismul în zona rurală din Miyun înseamnă cazare în locuinţele ţăranilor (mini-pensiuni construite de statul chinez) şi cules de fructe direct de la sursă. Aici gândul meu se îndreaptă spre Ţara Oaşului: Ţara Oaşului are atât potenţial turistic, cât şi pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Modelul chinez poate fi o sursă de inspiraţie pentru asocierea agricultorilor şi modul de a comunica cu distribuitorii, pentru dezvoltarea pe baze ecologice a agriculturii şi pentru promovarea turismului rural în zonă.

Parcul de dezvoltare industrială hi-tech Xi’an plăteşte taxe cât bugetul României

Parcul de dezvoltare industrială hi-tech Xi’an se află în topul primelor 6 zone de dezvoltare chineze, cu platforme de afaceri, ştiinţifice şi universitare puternice. Aproape 16.000 de firme acţionează în patru industrii cheie: IT şi electronice, industrie prelucrătoare inovativă, farmaceutice bio şi industria serviciilor moderne. Parcul a demarat cu o subvenţie de doar 100.000 yuani (puţin peste 54.000 lei) acordată de guvernul central în anul 1991. Parcul a adus la bugetul de stat venituri din taxe de 338,4 mld. yuani (183 mld. lei) în anul 2012, aproape cât veniturile bugetare totale ale României.

Lecţie chinezească pentru IMM-uri

Consiliul de Stat al Chinei a lansat în anul 2012 o propunere care a cuprins 29 de măsuri concrete, menite să ajute microîntreprinderile şi întreprinderile mici să treacă peste dificultăţile cauzate de creşterea costurilor, lipsa opţiunilor de finanţare şi povara fiscală. Anul acesta, în martie, Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei a lansat planul de aplicare a unui nou program. Statul chinez finalizează acum cel de-al treilea lot de 100 de platforme naţionale demonstrative de servicii publice dedicate IMM-urilor; sprijină mai mult de 500 de instituţii de garantare în serviciile pe care le oferă IMM-urilor; pregăteşte 500 de mii de persoane în management şi 1.000 de lideri pentru a ajuta IMM-urile să îşi îmbunătăţească propriul management.

Parteneriatul politic

Politic, am stabilit că în luna octombrie 2013 o delegaţie de tineri a PDL va participa la Forumul tinerilor politicieni din China cu Europa Centrală şi de Est. În anul 2014, o delegaţie mai largă de tineri specialişti în diferite domenii ai PDL vor face o vizită de documentare pentru a putea promova colaborarea între cercetătorii şi institutele partidelor noastre. Închei această relatare cu un detaliu de fapt divers. Numele meu, Andreea Paul, se scrie astfel: 玛丽娅·安德烈娅·保罗.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 16, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.