27 ianuarie – Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite la 1 noiembrie 2005, atunci când Adunarea Generală a ONU, în cadrul unei şedinţe speciale a marcat a 60 –a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului.

arbeit_macht_frei_1,,Holocaustul a fost un punct de cotitură în istorie, care a smuls lumii strigătul să nu se mai repete”!,  spunea preşedintele şedinţei Adunării Generale a ONU la 1 noiembrie 2005.  La 27 ianuarie 1945, trupele sovietice au eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Şase milioane de evrei au murit în lagărele naziste, alături de alte câteva milioane de prizonieri de diferite etnii. Rezoluţia ONU din 2005 respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se repete.

În România s-au făcut paşi importanţi pentru ca generaţiile tinere să cunoască adevărul despre Holocaust. S-a înfiinţat Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, Centrul de Studii  Ebraice la Iaşi, s-a lansat Raportul Comisiei Wiesel, s-a inaugurat Monumentul Holocaustului de la Bucureşti, toate acestea fiind doar câteva dintre acţiunile care au consacrat poziţia fermă a României în ceea ce priveşte Holocaustul. Această zi este şi o zi în care trebuie să ne reafirmăm hotărârea de a respecta drepturile fundamentale ale omului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 27, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.