Sfântul Pantelimon, ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor

Sfântul Pantelimon a trăit în secolul 4 după Hristos, pătimind moarte martirică, în timpul persecuției creștinilor pornite de Dioclețian. Este sărbătorit la 27 iulie. Sfântul Pantelimon este sărbătorit din anul 303, anul morții sale, pe data de 27 iulie. S-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia. La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă "cel în toate puternic ca un leu". După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă "cel cu totul milostiv".

Sf.-Pantelimon_81Tatăl său Evstorghie era păgân, iar mama sa era creștină. A reușit să-l aducă la dreapta credință și pe tatăl său, iar după moartea acestuia și-a împărțit toată averea săracilor și, pentru că nu dorea să primească plată pentru tratamentele pe care le făcea, el este numit "doctor fără de arginți".

Ajunge după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care îi remarcase calitățile, intenționa să îl ia la palat ca medic particular.

Prin credința și harul primit de la Dumnezeu reușește să vindece un orb din naștere. Din această cauză, împăratul, închinător la idoli, îi cere lepădarea de credința adevărată. Fericitul Pantelimon nu se lasă înspăimântat de bătăile cumplite și de foc. Supus la diverse chinuri, din porunca împăratului, el rămâne nevătămat. Maximian văzând puterea credinței lui Pantelimon poruncește să i se taie capul. Când i-a fost tăiat capul nu a curs sânge ci lapte, iar măslinul de care a fost legat Fericitul a rodit. Auzind acestea, împăratul a poruncit ca sfântul și măslinul să fie arse. Credincioșii au scos din cenușă trupul neatins de foc și l-au îngropat cu mare cinste pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul. De atunci, moaștele Sfântului Pantelimon nu au încetat să aducă vindecare.

Cum putem să ne asemănăm Sfântului Pantelimon? 

La această întrebare, Părintele Teofil Pârâian răspunde: "Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferință cu putere omenească, asta o putem face și noi. Și dacă facem cele la măsurile noastre, face și Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastră. Și atunci, iată că suntem și noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…"

Cu gândul la Sfântul Pantelimon să zicem: "Purtătorule de chinuri, Sfinte și tămăduitorule Pantelimoane, roagă pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre", și când spunem cuvintele acestea să ne gândim că Sfântul Pantelimon ar putea să ne spună și el: "urmați-mi iubirea, urmați-mi milostivirea, urmați-mi dorința de a ajuta și atunci veți fi sub binecuvântarea lui Dumnezeu, atunci veți fi sub ocrotirea Maicii Preacurate, atunci veți fi în rândul sfinților, în rândul acelor oameni care I-au slujit lui Dumnezeu și cu care dorim să fim cu toții în Împărăția lui Dumnezeu". 

Sursa: crestinortodox.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 iulie 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.