Expoziția „Aurul şi argintul antic al României” este în curs de pregătire

Muzeul Naţional de Istorie a României îşi propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice de aur şi de argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic până în secolele VI-VII p. Chr., într-o expoziţie cu titlul  "Aurul şi argintul antic al României". 

Dintre piesele expuse, unele se află în expoziţia "Tezaur Istoric al Muzeului Naţional de Istorie a României" şi pot fi văzute permanent doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce altele, deşi cunoscute prin publicaţii de specialitate, sunt încă păstrate în depozite.

Muzeul Județean Satu Mare are plăcerea de a ne informa că demersurile privind colaborarea instituţiei cu Muzeul Naţional de Istorie al României privind organizarea expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României” a intrat în faza de execuţie. În cursul zilelor următoare, obiecte importante din colecţie vor lua calea Bucureştiului pentru a contribui prin valoarea lor istorică deosebită la creşterea calităţii expoziţiei.

Aceste obiecte sunt din metale preţioase. Menţionăm bijuteriile din aur din cimitirul eneolitic de la Urziceni, podoaba din aur din epoca bronzului de la Medieşu Aurit, tezaurul de monede celto-dacice de la Turulung şi podoabe din argint din mormântul prinţesei germanice de la Dindeşti.

Eforturile Muzeului Județean Satu Mare vor fi onorate prin poposirea acestei expoziţii senzaţionale şi în orașul nostru, unde va putea fi vizitată de sătmăreni în cursul lunilor mai – iunie din anul 2014.

Ac. Aur. Eneolitic. Cimitir Urziceni. 3500-4000 iH

Aplica_Urziceni

catarama argint Dindesti. Mormant de elita. germanic. sec 5 dH

fibula argint cu parti aurite Dindesti

inel din aur de bucla din asezare epoca tarzie a bronzului. 1200 iH medies

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 30, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.