Șapte povești biblice inspirate din alte religii

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că religia creștină s-a extins atât de mult și a devenit religia predominantă a globului în primul rând datorită ușurinței și rapidității cu care a înglobat simboluri și ritualuri din alte religii.

bibleDacă ești unul dintre cei 32% din populația Pământului care se consideră creștin, probabil ai fost crescut să crezi că Biblia a fost scrisă, sub directa îndrumare a lui Dumnezeu, de o mână de oameni care nu au fost influențați de cele ce se petreceau în jurul lor.

Biblia este alcătuită din numeroase cărți ce au fost scrise de un număr considerabil de autori, unii dintre ei necunoscuți, ce n-aveau cum să nu fie influențați de celelalte culte religioase din timpurile vieții lor. 

Cu toate că un articol cu acest subiect va fi contestat de mulți adepți ai creștinismului, istoricii consideră că următoarele părți din Biblie sunt influențate de alte religii.

1. Povestea Gradinii Raiului

În scrierile persane despre Zoroastru, Acesta relatează cum Ormuzd  a creat lumea și pe primii doi oameni în șase zile și în cea de a șaptea zi s-a odihnit. Numele acestor primi doi oameni au fost Adama și Evah. Aceste scrieri sunt datate ca fiind din secolul X înainte de Hristos.

Sunt multe dovezi care indică faptul că Epopeea lui Ghilgameș, unul dintre cele mai vechi texte din istoria omenirii, a avut influență asupra poveștii biblice despre creație. 

Epopeea lui Ghilgameș povestește despre un bărbat, Enkidu, care a fost creat din pământ de către zeu. El a locuit alături de animale într-un paradis natural până când a fost ispitit de o femeie, Shamhat. Enkidu a acceptat să mănânce din mâncarea oferită de Shamhat, fiind obligat să părăsească acest paradis natural pentru că a devenit conștient de nuditatea lui. 

Mai târziu, epopeea relatează că el întâlnește un șarpe care-i fură o plantă a nemuririi de la el. Este evident că povestea Grădinii Raiului din Biblie are multe în comun cu aceasta poveste persană.

2. Potopul

Un om este avertizat de către zeu ca un potop iminent se va abate asupra lumii, el este sfătuit să construiască o arcă pentru a supraviețui. Dimensiunile arcei sunt de 120 coți, materialele din care va fi construită sunt: lemn, smoală și papură, arca va avea șase punți. După potop, arca naufragiază pe vârful unui munte, de unde omul trimite o serie de păsări pentru a descoperi pământ uscat. În cele din urmă el eliberează toți oamenii și animalele din arcă și-i oferă zeului care l-a salvat un sacrificiu.

Cu toate că această poveste sună ca și cum ar fi fost extrasă din cartea Genezei, vei găsi aceleași informații și în povestea lui Utnapishtim, descoperită în Epopeea lui Ghilgameș.

3. Cele zece porunci

În Biblie, Cele zece porunci i-au fost înmânate lui Moise pe Muntele Sinai, fiind scrise pe tăblițe din piatră, conform Bibliei, de către Dumnezeu Însuși.  Se crede că acest eveniment a avut loc în jurul anului 1490 I.H. Cu toate acestea dacă studiem cu atenție capitolul 125 din Cartea Morților (2600 I.H), se pare că cel ce a scris povestea biblică a fost inspirat nu numai de către Sfântul Duh cum s-ar crede.

Cartea Morților, din Egiptul antic, menționează Cele zece porunci scrise în Confensiunile Negative. Câteva exemple:

Cartea Morților: “Nu am hulit”.

Exodul 20:7 : “Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert: căci Dumnezeu nu-l va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua numele Domnului Dumnezeului său în deșert.”

Cartea Morților: “Nu am comis adulter și nici nu m-am culcat cu bărbați.”

Exodul 20:14 : “Să nu comiți adulter.”

Cartea Morților: “Nu am furat.”

Exodul 20:15 : “Să nu furi.”

De asemenea există asemănări între povestea Celor zece porunci și Codul lui Hammurapi, care datează din anul 1772 I.H.

4. Canaaniții

Originile poporului evreu sunt învăluite în mister în principal datorită povestirilor biblice care nu coincid cu dovezile arheologice. Conform Bibliei, canaaniții erau un trib de oameni descendenți din Ham, fiul lui Noe. Se crede că ar fi fost o nație blestemată, distrusă de evrei. Cu toate acestea, misterele nu sunt întotdeauna ușor de dezlegat, este larg acceptat că religia Canaaniților are numeroase influențe asupra Iudaismului.

Psalmul 29 este un imn ce poartă numeroase similitudini din poezia Ulgaritic (în limba canaaniților) despre care se crede că ar fi fost un imn închinat zeului Baal. Astăzi majoritatea oamenilor de știință consideră că evreii se trag din canaaniți.

5. Îngerii și demonii

Este cunoscut faptul că iudaismul și creștinismul au fost influențate de zoroastrism. Una dintre principalele teorii care vin să susțină acest lucru îl reprezintă existența, structurile și ierarhiile îngerilor și demonilor.

Conform cercetătorilor, zoroastrianii au fost primii care au crezut în îngeri, în Satan și în nesfârșita luptă dintre forțele binelui și răului. 

Interesant este faptul că zoroastrianii îl portretizează pe Zarathustra fiind înconjurat de o aură de lumină, exact ca și Iisus Hristos.

6. Raiul și Iadul

Împreună cu ideea de bine și rău, conceptele de Rai și Iad premerg iudaismului. Încă o dată vom găsi similitudini în religia persană a lui Zoroastru. 

Profetul Daniel a fost primul personaj biblic ce a făcut referire la reînviere și judecată în Daniel 12:2, lucru ce poate fi cu ușurință atribuit influenței babiloniene. Cuvântul “paradis” vine direct din religia persana a lui Mitras. Cuvântul “iad” se pare că derivă din cuvântul scandinav, iad, mai mult ca sigur un concept precreștin. Sunt nenumărate exemple care se referă la iad ca viața de după moarte în multe religii păgâne.

În Noul Testament sunt patru cuvinte diferite folosite pentru a descrie iadul: “sheol” care înseamnă ”tărâmul morților”, “Hades” zeul grec al lumii de sub pământ, “ghena”, un loc plin cu gunoaie, “tartaro” care înseamnă “a blestema”.

7. Sfânta Treime

Cu toate că Noul Testament menționează conceptul de Tată, Fiu și Sfântul Duh (Matei 28:19), nu face nicio referire la cuvintele “Sfânta Treime”, existând o dispută între cei ce cred și cei ce nu cred că Sfânta Treime este o figură biblică.

Iudaismul propovăduiește monoteismul pur, în timp ce creștinismul favorizează conceptul de trinitate. Cu toate acestea, este în mod evident un concept influențat din religiile păne existente în momentul în care s-a născut creștinismul. Exemple de trinități păne sunt: Amun, Re și Ptah, din mitologia egipteană; Anu, Enlil și Ea din mitologia sumeriană; Ishtar, Baal și Tammuz din mitologia babiloniană.

Sursa: zonamisterioasa.eu

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 4, 2013. Filed under Mistere. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.