Inspectorii OPC au depistat numeroase nereguli la comercializarea băuturilor răcoritoare și apelor minerale

În  perioada 15 iulie – 02 august 2013, la nivel național s-a desfășurat o acțiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare și etichetare, prezentare și promovare a apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor) fiind controlat un număr de 10 operatori economici  pe raza județului Satu Mare.

Băuturile-răcoritoare-cu-zahăr-sau-îndulcitori-ar-putea-fi-accizate-525x354Deficiențe constatate: 

Deficiențe privind modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare ale produselor comercializate:

1.   Produsul "Apă minerală carbogazeificată", importată din Ungaria, nu avea menționată, pe etichetă, cantitatea netă însoțită de litera "e". 

2.   Produsul “Apă minerală de izvor” nu era expus decât la ofertă, nu avea specificată durata promoției.

3.   Apă minerală naturală din import cu lipsa elementelor de identificare și caracterizare  traduse în limba română.

4.    Etichetarea greu lizibilă a produselor,

Sancțiuni aplicate:

În urma verificărilor efectuate în baza controlului tematic s-au aplicat opt sancțiuni contravenționale cu avertisment și amenzi în valoare de 20.000 lei, fiind oprită temporar de la comercializare cantitatea de 96 litri de apă minerală în valoare de 193.4 lei.

În perioada 15 iulie ÷ 02 august 2013 s-a desfășurat o acțiune tematică de control la nivel național privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentare și publicitate a băuturilor răcoritoare și a sucurilor și nectarurilor din fructe.

Controlul s-a desfășuratla producători, distribuitori, depozite en-gros, magazine și stații de benzină (tip PECO) fiind verificați 11 operatori economici de pe raza județului Satu Mare .

Deficiențe constatate:

Modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare și caracterizare ale produselor comercializate privind etichetarea băuturilor răcoritoare și a sucurilor și nectarurilor din fructe:

1. Produsul Yappi cu calciu și vitamine nu avea menționat pe etichetă procentul de calciu și vitamine

2.   Băutura de ceai verde aromatizat cu lămâie și fructe de cactus nu avea menționat procentul de lămâie și de fructe de cactus

3.  Băutura răcoritoare necarbogazoasă cu extract de ceai verde nu avea traduse toate informațiile de pe ambalajul original, faptul că produsul conține cofeină.

4. Produsul Giusto Căpșuni și banane nu avea menționat pe etichetă procentele acestora în lista de ingrediente sau nu corespundeau cu cele pe care menționa producătorul că le comercializează.

La doi operatori economici etichetarea era neconformă, fiind opriți temporar de la comercializare până la remedierea deficiențelor 10 litri de Prigat de Kiwi și șase litri Prigat de pere, în valoare totală de 101 lei.

Nerespectarea condițiilor de depozitare prevăzute de producători la comercializarea băuturilor răcoritoare și a sucurilor și nectarurilor din fructe:

Un operator economic cu depozit en-gros din Satu Mare avea depozitate băuturile răcoritoare în afara depozitului, lângă peretele depozitului, fiind opriți definitiv de la comercializare 50 de litri de Fructonic în valoare de 150 lei. 

Lipsa afișării prețurilor:

La trei operatori economici nu erau afișate prețurile la comercializare, erau greu de citit sau listele de prețuri erau actualizate cu lipituri și ștersături, fiind opriți temporar de la comercializare 119.2 litri de suc în valoare de 468 lei.

Deficiențe constatate:

S-a controlat cantitatea de 614.753.2 litri în valoare de 958.300 lei, de băuturi răcoritoare, sucuri și nectaruri din care a fost oprită temporar de la comercializare cantitatea de 135.2 litri în valoare de 569 lei și definitiv cantitatea de 50 litri, în valoare de 150 lei. Au fost sancționați contravențional nouă operatori economici, cu  avertisment și amenzi în valoare de 30.000 lei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 7, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.