Veste excelentă pentru bugetari: două zile libere de la Guvern

Guvernul ia în calcul să acorde încă o zi liberă pentru bugetari, vineri, după cea legală de joi, pentru Adormirea Maicii Domnului. Decizia se va lua în şedinţa de Guvern de azi.  

calendar_92183400Codul muncii prevede ca, în cazul în care angajatorul nu poa­te acorda zile li­bere anga­ja­ţilor în zi­le­le de sărbătoare le­gală, este nevoit să-şi plătească an­gajaţii care lu­crea­ză cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în ur­mătoarele 30 de zile. Probabil că pen­tru această variantă vor opta majoritatea retai­lerilor alimentari, având în ve­dere că marile lanţuri de hipermarketuri nu îşi închid magazinele decât pentru câteva zile, în general în preajma Crăciunului sau a săr­bătorilor pascale.

Luna august are mai putin zile lucratoare, din moment ce, conform Codului muncii, ziua de 15 august, in care crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, este zi libera legala, in care nu se lucreaza. Aceasta sarbatoare legala face parte dintr-o lista de douasprezece astfel de zile in care angajatii romani beneficiaza de liber.

Totusi, ultimii doi ani au obisnuit salariatii, cu precadere pe cei bugetari, cu mini-vacante, create ad-hoc prin alipirea de o sarbatoare legala a zilelor lucratoare care o mai desparteau de weekend.

Practica a fost initiata de Guvernul  Ungureanu in 2012, cand prin HG nr. 370/2012, a declarat ziua de luni, 30 aprilie, zi libera pentru personalul din sectorul bugetar, avand in vedere ca marti, 1 mai, era deja zi nelucratoare, conform Codului muncii. Astfel, calculand si weekendul dinainte de 1 mai, bugetarii s-au bucurat de o vacanta de patru zile in acea perioada.

A urmat apoi HG nr. 1123/2012, emisa de Guvernul Ponta, prin care zilele de 24 si 31 decembrie 2012 au fost declarate zile libere. In acest fel, bugetarii au avut parte de nu mai putin de sase zile libere in sarbatorilor de iarna ( 24, 25 si 26 decembrie, iar apoi 31 decembrie, 1 si 2 ianuarie).

Nici in acest an guvernantii nu s-au dezis, iar la inceputul lunii mai  zilele de 2 si 3 au fost declarate nelucratoare, astfel incat personalul bugetar s-a rasfatat cu o vacanta de cinci zile calculand atat 1 mai,  cat si 5 si 6 mai (prima si a doua zi de Pasti), care sunt oricum libere prin Codul muncii.

Toate hotararile prin care Guvernul decreta zile libere contineau precizarea ca pot fi aplicate si in mediul privat "in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel".

Se sta acasa in 16 august? Un scenariu posibil

Daca ar fi sa ne raportam la practica ultimelor sarbatori legale, ar insemna ca si ziua de 16 august va fi declarata zi libera pentru bugetari.Totusi, pana acum nu exista nicio propunere de act normativ in acest sens, astfel ca, potrivit informatiilor de care dispunem la aceasta ora, in 16 august personalul bugetar lucreaza normal.

Pentru ca ziua de vineri, 16 august sa fie declarata nelucratoare pe ultima suta de metri, ar fi necesar ca Guvernul sa aprobe o hotarare cel mai tarziu miercuri, care sa fie publicata in aceeasi zi si in Monitorul Oficial, din moment ce 15 august este sarbatoare legala, iar angajatii Regiei Autonome "Monitorul Oficial" trebuie sa aiba liber in acea zi.

Sursa: realitatea.net

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 august 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.