Liderul opoziţiei ungare: Declaraţiile preşedintelui Băsescu sunt ameninţări deschise la adresa Ungariei

Attila Mesterhazy, liderul Partidului Socialist ungar (aflat în opoziţie), consideră că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ungaria reprezintă "ameninţări deschise" la adresa poporului ungar, demonstrând eşecul politicilor Fidesz faţă de comunităţile maghiare din străinătate. 

mesterhazy_attila_75547100

Attila Mesterhazy, liderul Partidului Socialist ungar (aflat în opoziţie), consideră că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ungaria reprezintă "ameninţări deschise" la adresa poporului ungar, demonstrând eşecul politicilor Fidesz faţă de comunităţile maghiare din străinătate.

"Atacul vehement antiungar" al preşedintelui Traian Băsescu demonstrează clar "eşecul politicilor Guvernului Fidesz în privinţa comunităţilor maghiare din străinătate", a declarat Attila Mesterhazy, liderul principalului partid de opoziţie din Ungaria, conform MTI.

"Unul dintre principalii aliaţi de dreapta şi prieteni apropiaţi ai premierului Viktor Orban a mers atât de departe încât a făcut o declaraţie ameninţătoare, admonitivă şi arogantă, inacceptabilă în cultura politică a Europei şi contrară intereselor ambelor ţări", a spus Attila Mesterhazy.

Politicile naţionaliste ale Guvernului Orban, eforturile de divizare a comunităţilor maghiare din străinătate şi exportarea conflictelor politice interne au condus, în mod predictibil, spre un impas, oferind politicienilor naţionalişti o armă antiungară, a insistat liderul opoziţiei ungare, subliniind că socialiştii resping toate acţiunile naţionaliste şi populiste care riscă să afecteze relaţiile de bună vecinătate dintre Ungaria şi România şi interesele comunităţii maghiare din România.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 este ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei". Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. "Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu. El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi".
"România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Izvoru Mureşului că există mai multe ţări "deranjate" de "politica agresivă a Budapestei".

"Sunt mai multe ţări din regiune care sunt deranjate de politica agresivă a Budapestei atunci când este vorba de minorităţi. România a stat rezervată până acum, dar cred că s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte şi Budapesta trebuie pusă la punct", a spus Băsescu. Întrebat ce se va întâmpla dacă Budapesta nu va înţelege acest lucru, Băsescu a răspuns: "Va înţelege".

Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând. "Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede", a susţinut Vona Gabor. Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie. "Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de afirmaţiile liderului Jobbik făcute sâmbătă la Joseni, Ministerul menţionând totodată că "dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României".
MAE a oferit o serie de precizări de presă "ca reacţie la declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni".
"Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa-zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996", menţionează sursa citată. În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că "este extrem de gravă".

"Contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general", se arată în comunicat.

Ulterior, Gabor Vona a afirmat că presa din România a interpretat "în mod distorsionat" discursul pe care l-a rostit la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, calificând drept "isterice" reacţiile politicienilor români. 

Sursa: realitatea.net 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 august 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.