Ce înseamnă cu adevărat „A nu ucide”, „A nu fura” şi „A nu minţi”

Se stie care sunt 3 dintre poruncile biblice: a nu ucide, a nu fura si a nu minti. Dar oare ce inseamna ele cu adevarat?

ScreenShot031SA NU UCIZI – Aceasta este o fapta care genereaza efecte dezastruoase pentru ucigas, oricine ar fi el. De asemenea, nu fiti partas la o asemenea fapta, caci responsabilitatea dumneavoastra, desi este mai mica, ramane totusi reala. Cu cat veti evolua spiritual mai mult, cu atat va trebui sa fiti mai strict in aplicarea acestor principii. Cand se spune: sa nu ucizi, nu trebuie sa recurgeti la viclenie impotriva propriei constiinte, si sa limitati aceasta abtinere numai la aproapele dumneavoastra uman.

„Sa nu ucizi” se aplica in mod integral la tot ceea ce are viata, fara exceptie. Cand veti deveni foarte sensibil, veti constientiza faptul ca a rupe o floare inseamna a o omori. Si ea este inzestrata cu o anumita sensibilitate, dar… A manca carne inseamna sa deveniti partas la crima. Ati avea oare curajul sa injunghiati un vitel si sa va taiati, din cadavrul lui inca aburind, cotletul care vi se pare acum atat de apetisant, deoarece este gata fript si bine preparat?

SA NU FURI – Este evident, oricine intelege ce inseamna a fura cand vezi pe cineva furand bunuri de pe o taraba; dar tot furt este si atunci cand umfli artificial preturile – cand acest fapt este vadit, aproape ca exclamam cuprinsi de „admiratie”: este un jaf! A vinde scump un obiect mediocru este furt; a nu-i da un salariu suficient unui angajat este tot un furt; a fi smecher, descurcaret etc. inseamna de multe ori a fura. A-i lua, prin orice mijloc sau artificiu, femeia vecinului sau celui mai bun prieten, inseamna tot a fura.
Si mai inseamna si a o manji… Nu va ascundeti castigurile de la jocurile de noroc in spatele scuzei penibile a riscului; ati avut intentia de a castiga fara efort – jucand, evident, in detrimentul cuiva: asta inseamna furt.

SA NU MINTI – Aceasta fapta va face sa involuati, in loc sa va inaltati. Nici chiar daca folositi pretextul unei intentii caritabile tot nu veti putea impiedica manifestarea in propriul dumneavoastra univers launtric a efectului minciunii dumneavoastra. Spuneti adevarul sau taceti. Caci, puteti oare urmari in timp si spatiu efectele unei minciuni? Cine poate deci ignora efectele atat de nocive ale unei calomnii? Minciuna este un gand, un gand rau, generat cu scopul – constient sau nu – de a face rau; si de prea multe ori, acest scop este atins.

Asadar, daca aveti in dumneavoastra insiva inclinatia de a face rau altora prin fapta, cuvant, dorinta sau gandire, este imperios necesar sa va descotorositi de aceasta tendinta; altminteri, veti genera niste forte contrare caii evolutive si, mai devreme sau mai tarziu, veti avea de suferit. Trebuie sa va eliberati de aceasta tendinta. Cum? Generand in mod constient forte pozitive. Pur si simplu.

Sursa: almeea.com

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 6, 2013. Filed under Mistere. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *