APM Satu Mare susţine Săptămâna Mobilităţii Europene

În fiecare an, în perioada 16 -22 septembrie, sau în jurul datei de 22 septembrie, oameni de pe întreg globul se întâlnesc pe străzi, în parcuri, pentru a sărbători Săptămâna Mobilității Europene și Ziua Mondială fără Mașini, pentru a arăta întregii lumi că se poate și fără automobile. Manifestările dedicate acestor evenimente ecologice au ca și scop  încurajarea cetățenilor europeni să folosească mijloace alternative de transport și să îmbunătățească starea mediului și calitatea vieții în mediul urban.

peisaj montanSăptămâna Mobilităţii Europene este o campanie anuală privind mobilitatea urbană  durabilă, organizată de Secretariatul european de coordonare, cu sprijinul direcţiilor generale pentru Mediu şi Transport al Comisiei Europene. Între 16 şi 22 septembrie 2013, Săptămâna Mobilităţii Europene reprezintă oportunitatea autorităţilor locale europene de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii lor să încerce alternative la utilizarea propiilor autovehicule. De la introducerea sa în 2002, impactul Săptămânii Mobilităţii a cunoscut o creştere continuă a numărului oraşelor participante, atât în Europa cât şi în lume. Anul trecut s-a înregistrat în vederea participării un număr record de 2.181 de oraşe reprezentând aproximativ 237 de milioane de locuitori.

În acest an, Comisia Europeană a propus ca  Săptămâna Europeană a Mobilității 2013 să se desfășoare sub deviza: ”Aer curat – E rândul tău!”, deviză care reflectă puterea pe care o au cetățenii asupra calității aerului prin alegerea de modalități ecologice pentru deplasare. Este momentul să înțelegem că toți avem un rol în protejarea mediului înconjurător, că putem face mici modificări în comportamentul pe care îl avem față de natură: cum ar fi naveta cu bicicleta, mai degrabă decât a lua mașina, optând pentru transportul public, sau alegerea de a merge pe jos, toate acestea ducând la îmbunătățirea calității vieții noastre, prin reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi scăderea numărului persoanelor cu surplus de greutate.

În vederea marcării evenimentului ecologic “16 -22 septembrie – Săptămâna Mobilităţii Europene” și în acest an Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare, Primăria municipiului Satu Mare, Primăria Vetiș, Asociația ” 4Wild Moments” vor organiza ample acţiuni prin care să promoveze mișcarea în aer liber cu diverse mijloace de transport nepoluante: biciclete, role, caiace, mijloace de transport în comun.

Pentru a demonstra că  locuitorii județului Satu Mare dau dovada de un spirit civic dezvoltat, precum și că sunt mari iubitori ai mediului, organizatorii invită comunitatea sătmăreană să li se alăture la manifestările care se vor organiza, demonstrând împreună că viitorul planetei se află în mâinile noastre.

APM Satu Mare

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 18, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *