Scriitorul Alexandru Adrian Ardelean şi-a lansat la Satu Mare romanul „Creatorul de îngeri”

Recent, Muzeul de Artă din Satu Mare a găzduit un eveniment cultural de excepţie, lansarea romanului "Creatorul de îngeri", scris cu multă măiestrie, de consacratul scriitor sătmărean Alexandru Adrian Ardelean. Volumul a apărut în condiţii grafice de excepţie, la Editura Inspirescu din Satu Mare, al cărui director este inimosul om de cultură George Terziu. 

ingeriRomanul, elaborat în decursul a mai mulţi ani, despre care, la un moment dat, scriitorul recunoştea într-un interviu dat presei, că "se doreşte a fi experimental, motiv pentru care finalizarea lui este incertă”. Iată că incertitudinea a devenit certitudine iar romanul a văzut lumina tiparului.

Alexandru Adrian Ardelean este membru activ al Cenacului literar Afirmarea, absolvent al prestigiosului Colegiu Naţional "Mihai Eminescu” şi a Şcolii de Arte din Satu Mare. S-a născut în 1968. Prin tot ceea ce întreprinde dovedeşte cu prisosinţă că este un veritabil umanist multilateral, în acelaşi timp grafician, fotograf, pictor, dar şi scriitor de mare valoare şi perspectivă.

Cartea este structurată pe patru capitole ce însumează 381 de pagini incitante, cu subcapitole care au titluri precum: "Aurora: despre îndoieli şi renunţări", "Călugărul: despre împătămire şi nostalgie", "Creatorul de îngeri: Despre rătăciri şi sentinţe", "Creatorul de îngeri: Despre îngăduinţă şi ispită". Drept motto, autorul a ales o cugetare a lui Heraclit din Efes: “Cât timp sunt treji, muritorii sunt părtaşi unuia şi aceluiaşi univers. Însă când dorm, toţi se retrag, fiecare în universul său propriu”. Încă de la început suntem puşi în gardă: “Cartea de faţă îţi va înfăţişa un miraj îndepărtat, dar totuşi binecunoscut. În răstimpuri, trăiri nemaiîntâlnite îţi vor nelinişti simţirea, tu, însă, fii cu minte şi, rogu-te nu te indigna. Mărturisirile mele nu sunt decât un melanj iluzoriu al unei existenţe ce n-a trădat uimirea pentru raţiune”.

Autorul în mod inspirat adaugă la începutul cărţii o serie de note explicative "de o referinţă majoră pentru simbolistica şi tâlcul ce stau ascunse îndărătul unor nume şi al unor concepte uşor de recunoscut”. Personajul principal este Creatorul de îngeri. Lăsăm cititorul să-l însoţească prin "întortocheatele meandre ale labirintului narativ”. Cartea în sine este o fascinaţie. Scriitorul se dovedeşte a fi un excelent vizionar, un fin analizator al lumii în care trăieşte şi chiar dincolo de existenţa cotidiană. “Soare şi lună încinsă cu stele, cânt şi dezmăţ, în ţipăt de iele, oarba oglindă de chipuri ce tac, ursitoare măiestre ţes şi desfac”. Autorul se destăinuie prin personajul principal. Emite judecăţi de valoare, laudă sau biciuieşte dacă este necesar. Pe alocuri manifestă multă sensibilitate sufletească, dublată de o foarte bună cunoaştere a realităţii. Acordă o sporită atenţie şi relaţiilor interumane în diverse ipostaze.

Cartea întruneşte toate calităţile pozitive şi are darul de a trezi în cititor pasiunea pentru lectură, care în lumea de astăzi, a internetului, are mult de suferit.

Prof. Carol Koka                                                                                                               

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 1, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.