200 de ani de la nașterea lui Giuseppe Verdi, cel mai popular compozitor al veacului al XIX – lea, titan al operei alături de Mozart și Wagner

S-a născut într-o mică localitate din apropierea Parmei, La Roncole, unde părinții săi dețineau o mică fermă. Primele lecții de muzică le ia de la organistul din comună. Continuă apoi să ia lecții la un nivel mai înalt, în casa lui Antonio Barezzi prieten de familie. În 1832 a fost respins la Conservatorul din Milano pentru că a depășit limita de vârstă. A devenit maestru de muzică al comunei Busseto. Debutează la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio primită bine de către public. Urmeză opera Un giorno de regno care care nu mai întrunește aprecieri unanime. Descurajat, se gândește să renunțe la muzică dar succesul triumfal cu opera Nabuco îl face să se răzgândească.

ImageProxy (5)[1]Între 1843 și 1850 compune nu mai puțin de 13 opere. În 1848 pleacă la Paris unde compune trei capodopere ale muzicii de operă universale: Rigiletto, Îl Travatore, La Traviata și Vecerniile siciliene. Succesul este imens. Între timp. Verdi s-a alăturat mișcării de eliberare a nordului Italiei de sub dominația Austriei. El devine un simbol al acestei mișcări. După victoria mișcării devine senator în parlamentul italian. Între timp termină alte capodopere: forța destinului, Messa di Requiem, Aida (în 1869 prilejuită de deschiderea Canalului de Suez), Otello. Deja la o vârstă înaintată compune Falstaff inspirat din opera lui Shakespeare. Retras din activitatea componistică s-a stabilit la Sant Agata. S-a stins din viață la 27 ianuarie 1901. La vestea morții maestrului viața tumultoasă a Italiei s-a oprit. Magazinele s-au închis, trenurile s-au oprit, Italia deplângea nu numai dispariția unui mare compozitor ci și a unui mare patriot care în timpul vieții sale și-a adus contribuția la formarea unei Italii unite și independente. A fost înmormântat mai întâi în cimitirul din Milano apoi în cripta Casa di Riposo per Musicisti construit de el.

Operele sle sunt și astăzi interpretate în marile teatre ale lumii. Printre interpreții de marcă numărându-se Maria Callas, Renata Tebaldi, Luciano Pavarotti sau Placido Domingo. Trubadurul, Otello, Traviata nu au dispărut niciodată de pe repertoriul teatrelor. De mare importanță a fost deschiderea în 1960 a Institutului de Studii Verdiani din Parma iar în 1975 a Institutului for Verdi Studios din New York, ambele în scopul studierii operelor lui Verdi. Numele lui Verdi este purtat de Conservatorul din Milano precum și de numeroase instituții muzicale, străyi și piețe din Italia și din întreaga lume. Dintre cărțile dedicate vieții și operei lui Verdi se remarcă cea scrisă de Frank Walker The Man Verdi apărută în 1962.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 7, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.