Veste bună pentru profesorii pensionari: pot primi şi salariu dacă revin la catedră

Profesorii pensionari care se întorc la catedră vor putea să ia şi pensie şi salariu. Două prevederi din Legea educaţiei naţionale, care îi obliga pe dascăli să aleagă între cele două venituri, indiferent de cuantumul pensiei, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională a României (CCR).

IMG_0845CCR spune că în acest caz a fost încălcat principiul egalităţii din sistemul de pensii publice. Legea spune că persoanele care se reangajează nu sunt obligate să renunţe la pensie dacă nivelul acesteia nu depăşeşte salariul mediu brut pe economie, adică 2.260 de lei.

Mai mult decât atât, profesorii pensionari şi-ar putea cere drepturile salariale încălcate prin două prevederi cuprinse în Legea educaţiei naţionale.

Intervenţia Avocatului Poporului

La solicitarea cadrelor didactice, Avocatul Poporului a transmis Curţii Constituţionale a României o sesizare, prin care ridica două excepţii de neconstituţionalitate cuprinse în Legea educaţiei naţionale, actualizată, aplicabilă începând cu data de 1 februarie 2014. În urma dezbaterilor, judecătorii CCR au decis marţi că sunt neconstituţionale cele două articole care îi obligă pe profesori să aleagă între veniturile din pensie şi cele obţinute din salariu. Este vorba despre dascălii care au depăşit vârsta de pensionare cu mai puţin de trei ani şi care au fost rechemaţi la catedră pentru a suplini lipsa acută de cadre didactice din sistem.

Motivarea CCR

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 284 alin.(7) şi art. 289 alin.(7) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale”, a anunţat CCR într-un comunicat de presă.

„Curtea a reţinut, în esenţă, că textele de lege menţionate încalcă dispoziţiile art.16 din Constituţie – Egalitatea în drepturi, întrucât permit recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliul de administraţie şi, respectiv, senatul universitar, într-o altă modalitate decât concursul”, arată judecătorii CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie

Articolul 284, alin. (7) din Legea educaţiei, prevede ca „personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular.”

La cel de-al doilea articol, 289, alin. (7), se face referire la cadrele didactice din învăţământul superior< „Personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaşte această calitate, anual, de senatul universitar, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 7, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.