Poliția Română derulează și la Satu Mare acțiuni de verificare a legalității comercializării obiectelor pirotehnice de sezon

Poliția Română a declanșat, începând cu data de 20 noiembrie a.c., acțiunea națională pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, în perioada Sărbătorilor de iarnă 2013/2014. Asemenea acțiuni se desfășoară și la Satu Mare, fiind angrenați atât polițiști specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cât și polițiști de ordine publică.

petarde-si-pocnitoriÎn cursul acestei săptămâni polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în colaborare cu specialiști ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, au efectuat controale la societățile comerciale, în vederea autorizării pentru desfășurarea de operațiuni cu articole pirotehnice. Anul trecut au obținut această autorizație 15 societăți din județ, 11 pentru articole pirotehnice din categoria I, și alte 4 pentru clasele II și IV.

În această perioadă sunt continuate și activitățile specifice structurilor de ordine publică în zona piețelor, târgurilor, centrelor comerciale ori a altor locații aglomerate, pentru depistarea persoanelor ce comercializează ilegal obiecte pirotehnice. Se urmărește în mod prioritar combaterea comerțului ilicit cu petarde procurate ilegal din Ungaria și Ucraina.

În aceste acțiuni polițiștii colaborează cu jandarmi, polițiști locali și de frontieră, urmărind astfel prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.

Reamintim că în cursul anului trecut, în urma activităților desfășurate de polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, în colaborare cu cei de ordine publică din cadrul I.P.J. Satu Mare au fost întocmite peste 30 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice și aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 15.000 lei. De asemenea, au fost confiscate 24.941 petarde și 31 de kg articole pirotehnice, din clasele/categoriile de pericol II-IV.

Totodată, atragem atenția că, din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului, se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliția Română atrage atenția asupra periculozității folosirii materialelor pirotehnice interzise.

Rețineți: În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluțe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliți etc.).

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 11, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.