Primarul Dorel Coica a participat la conferința de analiză a proiectului STATUS

În perioada 7-12 decembrie, primarul municipiului Satu Mare, Dr. Coica Costel Dorel, a participat alături de echipa de management a proiectului STATUS la conferinţa bianuală de analiză a rezultatelor acestuia, ale cărei lucrări s-au desfăşurat la Schwechat, Austria.

0332

Proiectul STATUS vizează problema dezvoltării urbane şi regionale incoerente din ţările Europei de Sud Est încercând să sprijine oraşele şi regiunile în elaborarea de agende urbane sau strategii pe baza unor procese de planificare participativă. STATUS beneficiază de o finaţare totală de 1.874.105 EURO prinProgramul de Cooperare Transnaţională Europa de Sud Est, din care contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională este de 1.459.131 EURO, bugetul alocat municipiului Satu Mare fiind de 82.800 EURO.

Parteneriatul include 12 municipalităţi şi regiuni din România, Grecia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, Austria şi Italia cărora li se alătură un număr de 10 institute de cercetare şi asociaţii profesionale de înalt prestigiu.

Proiectul îşi propune să îmbogăţească inventarul de instrumente pentru dezvoltare, regenerare urbană şi management de care dispun oraşele din sfera de interes a programului SEE, plecând de la constatarea că acestea se confruntă, la început de secol XXI,  cu provocarea de a fi competitive şi a menţine în acelaşi timp un anumit nivel de bunăstare, multe dintre ele având un deficit de dezvoltare urbană semnificativ.

STATUS are în vedere reducerea diferenţelor de dezvoltare dintre oraşele din Europa de Sud Est şi cele din vestul continentului, încercând să sprijine municipalităţile în elaborarea de politici şi strategii menite să asigure o dezvoltare teritorială echilibrată şi un nivel corespunzător de competitivitate globală.

STATUS asigură cadrul de colaborare internaţională şi aportul de know-how necesar în vederea elaborării de Agende Teritoriale Strategice ca instrumente pentru dezvoltare integrată şi sustenabilă, în concordanţă cu standardele europene de secol XXI.

Rezultatele proiectului, exemplele de bune practici vor fi promovate prin intermediul unei platforme web, urmând să  constituie o importantă bază de date privind planuri şi politici implementate, precum şi o sursă de soluţii inteligente şi inovatoare accesibile oraşelor din Europa de Sud Est.

Nu în ultimul rând, strategiile elaborate vor permite oraşelor partenere să acceadă la şi să utilizeze mai eficient fondurile structurale sau de coeziune, evitând dispersia finanţărilor sau investiţiile cu impact nesemnificativ.

Preocupările noastre privind implementarea proiectului vizează elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Satu Mare 2014-2020 prin promovarea unei cooperări benefice între organisme publice şi private, stimularea schimbului de idei, crearea unui cadru capabil să contribuie la organizarea energiilor locale, să recunoască şi să pună în valoare varietatea, să încurajeze participarea şi să stimuleze creativitatea.

În acest sens, la sfârşitul lunii noiembrie s-a desfăşurat primul atelier de lucru pe durata a două zile, în cadrul căruia actori publici şi privaţi au participat, sub îndrumarea unor experţi, la creionarea arborelui de probleme, ca primă etapă  în cadrul elaborării strategiei ce urmează a fi definitivată  şi prezentată public în luna septembrie 2014.

Dorim să ne distanţăm de abordarea centralistă  a soluţionării problemelor urbane, să găsim căi de a depăşi dificultăţile generate de slaba coordonare a investiţiilor la nivel regional sau de lipsa unor instrumente operaţionale moderne de planificare urbană.

Pentru a fi competitivi, am încercat să aducem reprezentanţii diferitelor dimensiuni ale vieţii urbane împreună şi să stimulăm cooperarea dintre aceştia în încercarea de a avea o abordare integrată asupra dezvoltării municipiului pe termen scurt şi mediu. Ne dorim implicarea tuturor actorilor publici şi privaţi relevanţi în definirea unei viziuni coerente asupra viitorului acestui oraş, o viziune care să aibă astfel şanse sporite de a atrage finanţare naţională sau europeană şi care să se bucure de atât de necesarul sprijin al comunităţii.

Privim acest proiect ca pe o şansă de a împrumuta ceva din eficienţa caracteristică culturii antreprenoriale şi de a o integra în procesul de planificare strategică ce va da naştere Agendei Urbane – ca mijloc de eficientizare a administrării oraşului, fără să pierdem din vedere principiile dezvoltării sustenabile care ne învaţă că progresul într-un domeniu oarecare nu este relevant dacă e obţinut cu preţul afectării altuia.

 

 

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 18, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.