Eveniment cultural deosebit la Biblioteca Județeană: lansarea cărții “Nae Antonescu. Din presa sătmăreană de altădată”

Miercuri, 18 decembrie, la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc un eveniment cultural deosebit, lansarea cărții “Nae Antonescu. Din presa sătmăreană de altădată”, ediție realizată de dr. Viorel Câmpean și Marta Cordea. Cartea a apărut la Editura „Citadela” din Satu Mare. Lansarea cărții a fost și un omagiu adus cărturarului Nae Antonescu, care ar fi împlinit anul acesta 92 de ani.

Afis_Din presa satmareana-page-001În prima parte a activității, directoarea bibliotecii, Angela Câmpian, a vorbit despre personalitatea și opera lui Nae Antonescu, care a fost un cărturar de excepție. A împărtășit amintiri din tinerețe, prima ei întâlnire cu prof. Nae Antonescu, cunoscut ca un prieten statornic al Bibliotecii Județene. În anul 2010, Biblioteca Județeană a achiziționat fondul Nae Antonescu, care a fost studiat și valorificat de cercetătorii dr. Viorel Câmpean și Marta Cordea. Cartea se constituie într-un dar de Crăciun, făcut tuturor iubitorilor de literatură prezenți la eveniment.

În cuvântul ei, Marta Cordea, expertă în carte veche și bibliofilie, a mărturisit că a avut cinstea să-l cunoască personal pe Nae Antonescu. L-a întâlnit des la Cluj unde cărturarul se afla pentru documentare la Biblioteca Centrală Universitară. El și-a dedicat toată viața studierii revuisticii. Știind că Nae Antonescu a scris mult despre presa sătmăreană, la inițiativa dr. Viorel Câmpean s-a luat decizia să se editeze această carte, care cuprinde 61 de articole și studii apărute în presa vremii. Marta Cordea a considerat că Nae Antonescu este o eminentă personalitate a culturii sătmărene și naționale.

La lansarea cărții a participat și Toth Klára din partea Consiliului Județean Satu Mare, și profesoara Maria Antonescu, nora lui Nae Antonescu. Ea a considerat o onoare faptul că la împlinirea a 92 de ani de la nașterea cărturarului a apărut această frumoasă carte. Doamna Maria Antonescu a împărtășit o serie de amintiri despre cărturar, subliniind preocuparea lui majoră în domeniul revuisticii. Nae Antonescu împărțea presa în două categorii: maculatura și presa de valoare, care era pusă cu grijă deoparte. Doamna Maria Antonescu a mulțumit autorilor pentru efortul depus pentru editarea volumului cu opera celui care a fost Nae Antonescu.

Cel care a avut ideea editării volumului a fost dr. Viorel Câmpean. El a considerat că această carte se constituie într-un veritabil instrument de lucru pentru cercetătorii presei sătmărene. Nae Antonescu, contrar dosarului său politic, a devenit datorită calităților sale directorul Școlii din Terebești și apoi directorul Casei Corpului Didactic din Satu Mare. El a aparținut generației 21, ca și regele Mihai I și mitropolitul Bartolomeu Anania. Viorel Vâmpean consideră că scrierile lui Nae Antonescu fac parte din categoria presei de tip „albină” și nu „muscă”, după cum împărțea ziaristica mitropolitul Bartolomeu Anania. Nae Antonescu s-a dăruit trup și suflet revuisticii și face parte din categoria „oamenilor instituții”, a spus dr. Viorel Câmpean.

19078Editorul cărții, poetul Aurel Pop a vorbit despre relațiile pe care le-a avut de-a lungul timpului cu Nae Antonescu, cel care i-a prefațat una din cărțile de început. Aurel Pop a propus să se pună bazele unei  fundații „Nae Antonescu” iar Terebeștiul să fie inclus în circuitul turistic. Tot el a propus editarea corespondenței cărturarului, făcând apel la toți aceia care pot contribui la strângerea materialului.

Omul de cultură Voicu D. Rusu, originar din Terebești, a spus că despre Nae Antonescu se poate vorbi numai la superlativ, l-a considerat pe Nae Antonescu un adevărat „ctitor spiritual”. Despre el s-ar putea scrie un adevărat roman deoarece a fost un „luminător pentru toți care l-au cunoscut, a fost un om al bibliotecii, un intelectual de valoare”. Voicu D. Rusu a spus că s-ar consulta și astăzi cu el în diferite probleme.

Au mai luat cuvântul prof. Livia Mărcan, pentru care Nae Antonescu a fost un bun exemplu și admirat pentru munca lui de cercetător, Grigore Scarlat și profesorul Nicolae Codreanu. Poetul Gheorghe Crețu a spus că și el a fost îndrumat în tinerețe, la începutul carierei de poet, de Nae Antonescu. Poetul Ioan Nistor și-a adus aminte de propunerea lui Nae Antonescu de reînființare a  unor reviste sătmărene, printre care “Școala Sătmăreană”, iar după revoluție „Solstițiu”. Profesorul Alexandru Zotta s-a arătat impresionat de energia lui Nae Antonescu. De faptul că în cercetare și-a impus un adevărat program și că a fost un bun cunoscător al tuturor acelora care în județul Satu Mare aveau preocupări literare. Nae Antonescu a făcut legătura între două epoci distincte, cea interbelică și cea postbelică. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 18, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.