Zilele Culturale Poesis 2014, sub semnul aniversării a 25 de ani de la apariția revistei Poesis

Vineri, 9 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor ”Nicolae Porumbescu” a avut loc deschiderea festivă a Zilelor Culturale Poesis 2014, sub semnul aniversării a 25 ani de la apariția revistei Poesis. Cuvântul de deschidere a fost rostit de George Vulturescu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național al județului Satu Mare, directorul fondator al revistei Poesis, care a urat bun venit oaspeților, tuturor celor prezenți, iubitori de literatură, poeți și scriitori.

DSCN1515S-a subliniat importanța momentului cultural sărbătorit, revista Poesis fiind o revistă valoroasă și căutată care a schimbat cultura Sătmarului. Vorbitorul s-a referit și la semnificația istorică a zilei de 9 Mai, tripla semnificație a ei pentru poporul român. Pe partea dreaptă a marelui hol al Casei de Cultură, pe un panou imens au fost expuse portretele scriitorilor și poeților sătmăreni trecuți în veșnicie. Pentru ei, părintele protopop ortodox Ioan Socolan a făcut o scurtă rugăciune.

DSCN1513La deschiderea festivă a fost prezent dr. Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare care în cuvântul său a arătat că este mândru că revista Poesis apare în județul nostru. Cu această revistă, Satu Mare s-a impus ca un centru cultural de mare importanță, chiar și pe plan internațional. Prefectul dr. Eugeniu Avram a promis tot sprijinul în editarea revistei și în continuare urându-i ”La mulți Ani!”. La rândul său, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a felicitat revista de la a cărui apariție a trecut 25 ani. I-a felicitat pe toți aceia care cu 25 de ani în urmă au înființat această revistă, Consiliul Județean s-a implicat de-a lungul anilor în sprijinirea acestei publicații unice în țară.

Viceprimarul dr. Radu Roca a urat bun venit tuturor invitaților. A subliniat faptul că revista sărbătorită a ajuns la maturitate. Apariția ei în continuare demonstrează deschiderea sătmărenilor spre cultură, este o revistă valoroasă și căutată. Ea a schimbat pe drept cuvânt cultura Sătmarului. Primăria s-a angajat și în continuare în sprijinirea culturii sătmărene.

DSCN1517A urmat înmânarea oaspeților sosiți din țară și străinătate a medaliilor jubiliare în prezența oficialităților amintiți și a profesorului universitar dr. Gavril Ardelean prorectorul Universității ”Vasile Goldiș” Arad, filiala Satu Mare. Au primit aceste medalii Nora Iuga din București, Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, poetul Traian Ștef, poetul Adam Puslojici din Serbia. Acesta a dat citire poeziei ”Cerească atingere” închinată lui Lucian Blaga, sărbătorit în aceste zile. Au mai primit medalii jubiliare Vasile Tărâțeanu din Cernăuți (Ucraina), scriitorul Beke Mihály András din Ungaria care a venit din partea președintelui Uniunii Scriitorilor din Ungaria, care nu a putut fi prezent, împreună cu poetul Vida Gábor. Beke Mihály András a dat citire, în limba română, mesajului Uniunii Scriitorilor din Ungaria adresat revistei Poesis la jubileul de 25 de ani de la apariție. În prima parte a festivităților au mai primit medalii jubiliare scriitorul și traducătorul american Adam Sorkin, Mircea Muthu din Cluj-Napoca, Alexandru Cistelecan și Ion Tomescu, membru fondator APLER.

DSCN1524

DSCN1511

DSCN1523După o scurtă pauză a urmat colocviul Posteritatea poeziei lui Lucian Blaga, în cadrul căruia au luat cuvântul Alexandru Cistelecan, Mircea Muthu și Varujan Vosganian. Conform programului, a urmat deplasarea la Carei unde a avut loc o seară de poezie, s-a continuat decernarea medaliilor jubiliare și a premiilor Frontiera Poesis-2014, s-a audiat muzică veche în interpretarea formațiilor ”Collegium” și ”Trio Consonantia”. În ziua de 10 mai manifestările dedicate Zilelor Culturale Poesis vor continua la Negrești-Oaș cu prezentarea de cărți și reviste literare, va avea loc un recital de poezie și un concurs.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 9, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *