Cele mai recente cărți ale Corinei Petrescu și Patriciei Lidia, apărute la Editura ”Princeps Multimedia” din Iași

La Editura ”Princeps Multimedia” din Iași au apărut recent trei cărți, două dintre ele semnate de Corina Petrescu, ”Semne de carte (Bookmarks), poezii, o ediție bilingvă română-engleză în traducerea Patriciei Lidia și ”Ironice tu(r)nuri” (momente de UMOR-ât timpul), cu foarte reușite caricaturi realizate de Elvira Szigeti. Cea de a treia carte o are ca autoare pe Patricia Lidia , ”Între două oglinzi” (Entre deux miroirs), în traducerea Corinei Petrescu alias Cornelia Bălan Pop.

cornelia balan popPoeta Corina Petrescu și-a început activitatea literară în 2009. De atunci a publicat volumele ”Pentru că tu exiști” (2009); ”Creion” (2009); ”Trei lacrimi. Povara anilor ce vor veni”(2013). De asemenea a publicat în mai multe antologii colective. Corina Petrescu s-a afirmat mai întâi ca traducătoare de poezie din și în limba franceză dar și maghiară. Lista ei de traduceri este de invidiat, de la Yves Broussard, Jean Max Tixier la Léo Lubéit, Thierry Herbin, peste 40 de autori francezi. O găsim publicând frecvent în revistele: ”Poesis”, ”Nord literar”, ”Citadela”, ”Tribuna noastră” (Canada) și ”Agora Literară”.

În noua sa carte, intitulată ”Semne de carte”, poemele sunt grupate în trei cicluri: ”Monade”, ”Creion” și ”Poveri de zăpadă”, care fac dovada unei maturități depline. Se justifică pe deplin vorbele criticului literar Constantin Stancu: poemele ”definesc apartenența poetei la armonia lumii; stările de fiecare zi și starea de destin”. Poemele Corinei Petrescu dovedesc o pasiune pentru scris și în special pentru poezie ca mijloc de viețuire.

Cu cea de a doua carte, Corina Petrescu vrea să ne descrețească frunțile publicând 74 de catrene reușite, pline de tâlc. Iată un exemplu, scris la adresa unui ministru. ”La înâlțimea pe care o are,/ Când a făcut ce a făcut,/ Ne întrebăm azi, cu mirare:/ Acest ministru-i prost crescut? Sau cea la adresa unui director: – Din director în director, / De tine nu știu ce să cred!/ Îți place funcția în sine?/ – Îmi place, drept să-ți spun, să șed!”

Cartea Patriciei Lidia, ”Între două oglinzi”(Entre deux miroirs), apărută la aceeași editură, cuprinde 37 de poeme în traducerea Corinei Petrescu. Patricia Lidia este de profesie inginer și, așa cum recunoaște, în timpul liber scrie poezii și povești. Pentru ea scrisul e o joacă: ”De câte ori scriu sunt copilul din curtea casei bunicilor, sunt copilul care se mișcă în spații largi și se bucură de tot ceea ce vede”.

Parcurgând poemele ei constatăm cu ușurință că ea este plină de imaginație și se joacă mereu cu cuvintele. Poezia pentru ea este imaginea lumii în sufletul ei. În poemul ”Autobiografie” mărturisește sincer: ”Când eram mică/ vism că aș putea zbura…/ Aripile mi-au crescut mai târziu/ și mă simțeam grea și bătrână ca Luna,/ un fulg de zăpadă neostoit pe Pământ./ Și ca un fluture nenăscut/ m-am ridicat la cer…/ însă am cerut prea multe clipei/ crezându-mă înger…”

cartiPatricia Lidia este orădeancă. Aici a absolvit Colegiul Național ”Emanuil Gojdu”, apoi Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica Internațional Timișoara, secția engleză. În prezent este masterand la aceeași universitate. A debutat literar în revista ”Ateneu” din Bacău și în antologia Editurii Fundației Culturale Cancicov (2006). Volumul ei de debut este ”Dialog cu sufletul” (2007). Apoi a scris ”Realitatea prematură”, poezie (2007); ”Nu închide ochii, Tatiana” (2009); 10 volume de poezii pentru copii (2009); ”Tăcerea în doi: tăceri în noi!” (2010). Din toată creația sa răzbate sensibilitatea față de tot ce o înconjoară și așa cum notează Dan Lucian Corb, ”De a cărei poezie, proză și în special poezie pentru copii nu ai cum să nu te îndrăgostești”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 6, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.