Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare, un sprijin real pentru vârstnici

Am stat de vorbă cu directorul executiv al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din județul Satu Mare, Lucian Marișca care conduce cu dăruire această instituție de 3 ani, dar lucrează în cadrul CARP de 25 de ani unde a îndeplinit diferite funcții. CARP Satu Mare s-a înființat în 1950 și este afiliată la Federația Națională a CARP din România.

DSCN0395În cadrul CARP Satu Mare sunt înscriși 11.000 de membri care beneficiază de numeroase facilități necesare și specifice vârstei a treia. Sediul asociației va funcționa într-un spațiu mare în Piața Romană (sediul fostei Bănci a Religiilor) unde în prezentv se finisează și se introduc utilitățile, sediu care va fi dat în folosință până în luna septembrie. Spațiul actual va găzdui cabinete unde pensionarii vor beneficia de asistență medicală cu reducere de 50% pentru membrii CARP. De asemenea aici se va amenaja un club și o bibliotecă cu program permanent.

Membrii CARP care se deplasează la tratament în stațiuni, pe baza unei adeverințe beneficiază de o compensare de 50 de lei indiferent de valoarea pensiei cu condiția unei vechimi de șase luni în asociație. ”Putem elibera membrilor CARP autorizații pentru mici meseriași pensionari în domeniile: croitorie, mecanic auto, pantofar, tinichigiu, etc., care își pot plăti la noi contribuțiile aferente, inclusiv impozitul fiind astfel scutiți de alte deplasări”, a precizat Lucian Marișca, directorul instituției. La ultima adunare generală s-a hotărât că cei care s-au retras din diferite motive se pot reînscrie plătind o taxă de 50 lei și înscrierea ce reprezintă 2% din valoarea pensiei.

Cei care nu au loc de muncă și pensie proprie pot fi membri CARP dacă cineva din familie îl susține și îl girează. Pensionarii cu un venit până la 500DSCN0389 de lei cu probleme dificile de familie, sănătate etc. la cerere beneficiază o dată pe an de un ajutor în sumă de 300 de lei în urma întocmirii unei anchete sociale de către unul dintre consilierii CARP. La decesul persoanei membre, familia beneficiază de returnarea integrală a cotizației de pe toată perioada la care se adaugă contribuția la fondul de deces care ar putea ajunge la 4.000-6.000 lei, chiar 7.000 lei în funcție de vechimea în asociație și sumele depuse.

Membrii cotizanți beneficiază de împrumuturi în condiții avantajoase cu o dobândă simbolică, înre 0,10 și 14%, ramburasrea făcându-se lunar împreună cu plata cotizației. Perioada maximă de rambursare este de 18 luni. Cei care nu se încadrează în termenul de rambursare stabilit de comun acord primesc penalizări în valoare de 50% din suma restantă, iar după 3 luni se fac rețineri din pensie inclusiv de la giranți. Zilnic în medie 400 de membri trec pragul instituției.

La finalul discuției directorul executiv și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că anul acesta nu au fost scutiți de plata chiriei problemă care se află în curs de rezolvare. ”Credem că scopul existenței CARP este atins, prin noi sunt ajutați mii de pensionari. Subliniez că pentru împrumuturi de 100-200 de lei nu percepem dobândă. Proiectul nostru mare de viitor este construcția unui așezământ pentru bătrânii singuri, bolnavi fără familie și ajutor”, a precizat Lucian Marișca.                

Lia Nicoară

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 17, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare, un sprijin real pentru vârstnici

  1. Buna dimineata putem vorbi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *