Subprefectul Altfatter Tamás a dispus monitorizarea permanentă a apei potabile livrate negreștenilor

Din dispoziția prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram luni, 11 august 2014, de la ora 10.00, la sediul Primăriei Negrești-Oaș a avut loc o şedință de lucru pentru soluționarea problemei calității apei furnizată în orașul Negrești-Oaș. Şedința a fost condusă de subprefectul Altfatter Tamás.

foto 1 vizita negresti-oas 11.08.2014Au participat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae  Bura, reprezentanți ai Instituției Prefectului, SC Apaserv, Sistemului de Gospodărire a Apelelor Române (SGA) Satu Mare, Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (CJ-GNM), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare (ISV) Satu Mare, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, Ocolului Silvic Negreşti-Oaș, Ocolului Silvic Ciumeşti, Primăriei Certeze.

În cadrul şedinţei, primarul oraşului Negreşti-Oaş a arătat că în ultima perioadă de timp locuitorii oraşului se confruntă cu o situaţie deloc plăcută, şi anume faptul că zilnic li se furnizează apă potabilă cu un grad ridicat de turbiditate. După o discuţie în care fiecare instituţie şi-a prezentat punctul de vedere, subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamás a propus deplasarea în teren, la priza de captare a apei de pe râul Valea Rea (Huta Certeze), locaţie principală de alimentare cu apă orașului Negrești-Oaş, precum şi în amonte la două puncte (priza de captare și evacuare) ale microhidrocentralei care funcționează pe acest râu.

foto 2 vizita negresti-oas 11.08.2014Conform celor declarate de reprezentanții SC Apaserv, funcționarea intermitentă a centralei electrice cât şi exploatarea forestieră fără respectarea prevederilor Codului Silvic sunt cauzele principale ale depășirii indicatorului de turbiditate a apei furnizate în sistem centralizat în Negrești-Oaş, pe lângă vechimea de peste 40 de ani a Uzinei de tratare a apei. Potrivit specialiştilor din cadrul DSP, apa furnizată cetăţenilor se încadrează în limitele legale în ceea ce privește indicatorii de calitate microbiologici.

În urma evaluării situaţiei la faţa locului, subprefectul Altfatter Tamás a dispus luarea unor măsuri imediate: monitorizarea permanentă a indicatorilor de calitate a apei, atât la priza de captare cât şi la intrarea în uzina de apă, respectiv la robinetele negreștenilor, respectiv constituirea unei comisii mixte pentru verificarea respectării condițiilor de funcționare și exploatare impuse prin actele de reglementare (la microhidrocentrală şi la exploatările forestiere din zonă). 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 11, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *